i-Pins team

i-Pins team

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ / ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ - 4.7 out of 5 based on 3 votes

Φέτος το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του Αυγούστου μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την προσφορά μας γιά 15% έκπτωση στις υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδας. Η προσφορά μας ισχύει μόνο για νέους πελάτες είτε πρόκειται για κατασκευή νέας ιστοσελίδας είτε για την ανανέωση της παλαιότερης σελίδας σας. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήστε τον κωδικό 2017SUMMER15 απευθείας στον τιμοκατάλογο ιστοσελίδων μας ως εκπτωτικό κουπόνι, ή απλώς να μας στείλετε μήνυμα με τον κωδικό κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΛΑΔΟ - 4.8 out of 5 based on 13 votes

Γνωρίζουμε ότι παρόλο που ο ιατρικός κλάδος αποτελείται από επιστήμονες οι οποίοι έχουν κατά κανόνα εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα και το internet, ελάχιστοι από αυτούς διαθέτουν τη δική τους ιστοσελίδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί αναγνωρίζουν τα οφέλη της ύπαρξης μίας ιστοσελίδας, αλλά η έλλειψη χρόνου δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν τη διαδικασία αυτή. Παρόλα αυτά, το ζήτημα είναι αντίστροφο - διότι η ιστοσελίδα, ανάμεσα στα άλλα οφέλη θα σας επιστρέψει πολλαπλάσια το χρόνο αυτό. Ας δούμε λοιπόν πως μπορεί να βοηθήσει η ιστοσελίδα στον ιατρικό κλάδο και να κάνει τη ζωή του γιατρού ευκολότερη:

 

1. Ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας

Με εξαίρεση τον πολύ ηλικιωμένο πληθυσμό της χώρας, όλοι πλέον έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο - ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν το γεγονός αυτό προς όφελός σας. Η ιστοσελίδα σας μπορεί να περιλαμβάνει ένα εύχρηστο ημερολόγιο, στο οποίο θα φαίνονται οι διαθέσιμες ελεύθερες ώρες του ιατρείου και θα επιτρέπει στον ασθενή την άμεση καταχώρηση ραντεβού στις επιτρεπόμενες ώρες. Ο γιατρός θα λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ειδοποίησης για κάθε νέο ραντεβού και έτσι η όλη διαδικασία γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς περιττά τηλεφωνήματα. 

 

2. Απελευθέρωση γραμματείας

Εφόσον η γραμματέας του ιατρείου δεν απασχολείται πλέον με τα τηλεφωνικά ραντεβού, μπορεί να γίνει εξαιρετικά πιο χρήσιμη και αποδοτική στις λοιπές εργασίες του ιατρείου. Εάν δε το ιατρείο σας δεν διαθέτει γραμματέα, θα διαπιστώσετε ότι η ιστοσελίδα σας αντικαθιστά την εργασία αυτή σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σας απαλλάσσει από τον διπλό ρόλο. 

 

3. Επεξηγηματικά άρθρα 

Η ανάρτηση άρθρων στην ιστοσελίδα σας με επιστημονικό αλλά κατανοητό περιεχόμενο βοηθά ώστε ο γιατρός να μην τα εξηγεί προφορικά κάθε φορά και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση του πολύτιμου χρόνου σας. Έτσι, όταν διαπιστώνετε ότι κάποιες ερωτήσεις ασθενών σας επαναλαμβάνονται και περιλαμβάνουν γενικότερες απορίες, μπορείτε απλώς να αναρτήσετε τις απαντήσεις και την τεκμηρίωση στην ιστοσελίδα σας και να προωθείτε τους ασθενείς σας εκεί. 

 

4. Αποτελέσματα εξετάσεων

Είναι δυνατόν η ιστοσελίδα σας να παρέχει μία βάση δεδομένων όπου θα μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αρχεία των ιατρικών αποτελεσμάτων των ασθενών σας σε ηλεκτρονική μορφή. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα ασφαλές αρχείο, όπου ο κάθε ασθενής σας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση και να "κατεβάσει" τα αποτελέσματα των εξετάσεών του, ενώ επιπλέον θα έχει και τη δυνατότητα να βλέπει το ιστορικό του ανά πάσα στιγμή.

 

5. Ανάπτυξη πελατολογίου

Σαφέστατα η ιστοσελίδα σας αποτελεί και ένα μέσο προώθησης και διαφήμισης των ιατρικών σας υπηρεσιών. Πέραν λοιπόν από τις υπηρεσίες διευκόλυνσης και εξοικονόμησης χρόνου που μπορεί να σας παρέχει, θα λάβετε και νέες επισκέψεις από ασθενείς οι οποίοι θα προκύψουν από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο. 

 

6. Κύρος και αξιοπιστία

Οπωσδήποτε η παρουσία σας στο διαδίκτυο με μία προσεγμένη ιστοσελίδα προσδίδει κύρος, ενώ ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα της κοινωνικής παροχής και της ευθύνης την οποία αποπνέει το ιατρικό επάγγελμα. Ιδιαίτερα για τους νεότερους στο επάγγελμα είναι σημαντικό να παρουσιάζουν το έργο τους, την εμπειρία τους και το ανθρώπινο πρόσωπό τους, όχι μόνον ως γιατροί αλλά και ως λειτουργοί του κοινωνικού έργου το οποίο επιτελούν.

 

7. Επεξηγήσεις διαδικασιών

Πολλές από τις διαδικασίες μία θεραπείας είναι πολύπλοκες στην επεξήγησή τους στον ασθενή μας. Μέσω της ιστοσελίδας σας μπορείτε να προσφέρετε πιο εύκολα κατανοητές πληροφορίες τις οποίες μπορεί να εμπλουτίζετε με φωτογραφίες και βίντεο

 

8. Βιογραφικά στοιχεία

Το ιδιαίτερο επάγγελμα του γιατρού σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί την παρουσίαση του βιογραφικού και της εμπειρίας του προκειμένου οι ασθενείς να εμπιστευτούν τον εαυτό τους στα χέρια του. Ιδιαίτερα σε σημαντικές ιατρικές επεμβάσεις και χειρουργεία αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα σας προκειμένου να εμφανίσετε το βιογραφικό και την εμπειρία σας, τις εργασίες και τις μελέτες που κατά καιρούς έχετε πιθανόν δημοσιεύσει.

 

9. Προώθηση της επικοινωνίας

Η δυνατότητα επικοινωνίας με ηλεκτρονικό τρόπο παρέχει στους ασθενείς σας το ιδιαίτερο πλεονέκτημα της άμεσης και ασφαλούς επικοινωνίας χωρίς να αισθάνονται ενοχλητικοί όπως πολύ συχνά συμβαίνει όταν σας καλούν τηλεφωνικά κι εσείς εκείνη την ώρα πραγματοποιείτε εξέταση ή ακόμη και χειρουργείο. Η φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας σας είναι πάντα διαθέσιμη στο κοινό σας, κι εσείς έχετε τη δυνατότητα να απαντάτε σε καθορισμένο χρόνο χωρίς να σας διακόπτουν από την εργασία σας.

 

10. Διαχείριση ασθενών

Ως ενεργός γιατρός πιθανότατα θα διατηρείτε ήδη κάποιο αρχείο των ασθενών σας, με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, τις ημερομηνίες επίσκεψης, τις συνταγογραφήσεις κτλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα απλό αρχείο excel θα ήταν ικανοποιητικό για τη δουλειά αυτή εφόσον δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειαζόμαστε περισσότερη λειτουργικότητα, όπως η αυτόματη αποστολή υπενθυμίσεων, ή ακόμη και η απομακρυσμένη πρόσβαση στο αρχείο σας όταν βρίσκεστε εκτός ιατρείου. Τη λύση αυτή μπορεί να σας την παρέχει η ιστοσελίδα σας, αφού έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει το ρόλο ενός προγράμματος τύπου CMR (Διαχείριση πελατών). 

 

11. Αποστολή μηνυμάτων

Μία πρόσθετη αλλά αρκετά σημαντική υπηρεσία στην οποία μπορεί η ιστοσελίδα σας να φανεί χρήσιμη είναι η μαζική αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων προς τους ασθενείς σας. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ενημερώνετε τους εγγεγραμμένους ασθενείς σας για τυχόν απουσία του γιατρού, συμμετοχή σε σεμινάρια και ημερίδες, ακόμη και για νέες πρόσθετες υπηρεσίες.

 


 

Τα σημεία που αναφέρουμε παραπάνω δεν είναι τα μόνα, αλλά ίσως τα σημαντικότερα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε ως γιατρός διατηρώντας τη δική σας ιστοσελίδα. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και εν συντομία μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου, βελτίωση του κύρους, ανάπτυξη του πελατολογίου και διευκόλυνση της καθημερινής εργασίας σας. Εάν λοιπόν είστε γιατρός και δεν διαθέτετε ήδη τη δική σας ιστοσελίδα, ίσως είναι τώρα ο καιρός να σκεφθείτε να ξεκινήσετε. Εμείς Eίμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κάνετε το έργο αυτό πραγματικότητα.

 

ΟΙ 13 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ SEO ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ - 5.0 out of 5 based on 18 votes

 

Η Βελτιστοποίηση στις Μηχανές Αναζήτησης (SEO) είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους ιδιοκτήτες αλλά και τους κατασκευαστές ιστοσελίδων. Τις τελευταίες δεκαετίες, με την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ιστοσελίδων είναι σαφές ότι ο ανταγωνισμός εντάθηκε. Η δυνατότητα εμφάνισης λοιπόν των ιστοσελίδων στις αναζητήσεις αποτελεί πλέον το ζητούμενο, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου η ύπαρξη και μόνο της ιστοσελίδας θεωρούνταν αρκετή. Στις μέρες μας η ιστοσελίδα σας - όσο ενημερωμένη ή καλοσχεδιασμένη κι αν είναι - πιθανότατα δεν θα εμφανιστεί ποτέ στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης εάν δεν κάνετε κάποιες επιπλέον ενέργειες. Το σύνολο λοιπόν των ενεργειών αυτών που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε προκειμένου η ιστοσελίδα μας να γίνει πιό "φιλική" στις μηχανές αναζήτησης, ονομάζεται SEO.

 

 

Βελτιστοποίηση SEO ( Search Engine Optimization)

Πριν ξεκινήσουμε να αναλύσουμε το SEO, μας δίνεται η ευκαιρία να διευκρινίσουμε ότι για πολλούς το SEO δεν περιλαμβάνεται απαραιτήτως στις τακτικές του γενικότερου marketing διότι αφορά ως επί το πλείστον σε επεμβάσεις τεχνικής φύσης. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για τελειοποίηση της ιστοσελίδας σας σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή όχι μόνο σε αυτά που είναι ορατά από τους επισκέπτες, αλλά και σε αυτά που "διαβάζουν" οι μηχανές αναζήτησης επισκεπτόμενες την ιστοσελίδα μας, συμπεριλαμβανομένου και του κώδικα. Με απλά λόγια πρόκειται για το σύνολο των ενεργειών που μπορούμε να κάνουμε ως διαχειριστές και προγραμματιστές ώστε η ιστοσελίδα σας να εμφανίζεται όσο το δυνατόν υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του SEO μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από γνώστες του αντικειμένου με ιδιότητες Webmasters, γνώσεις σε HTML και πρόσβαση στον server αλλά και στη γενικότερη διαχείριση της ιστοσελίδας. Υπάρχουν βεβαίως και πολλά τα οποία μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να βοηθήσετε το SEO της ιστοσελίδας σας.

Σαφώς και επί του παρόντος η μηχανή της Google διατηρεί την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία στο χώρο. Έτσι για λόγους πρακτικούς θα επικεντρωθούμε σε αυτή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα παραβλέψουμε και τις άλλες μηχανές αναζήτησης και τις ιδιαιτερότητές τους. Επί του παρόντος δυστυχώς η Google εκμεταλλεύεται την ισχύουσα θέση της στην αγορά, θέτοντας αυτή τους κανόνες με τις υπόλοιπες μηχανές να ακολουθούν. Αυτό όμως εκτιμούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει στο προσεχές μέλλον, καθώς ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ενστάσεων και διαμαρτυριών στο χώρο του ιντερνετ για τον τρόπο που η μηχανή αυτή εκμεταλλεύεται την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, αλλά και τον τρόπο που χειρίζεται τα δεδομένα που συλλέγει.

Σύμφωνα με τις πιό πρόσφατες αναλύσεις σχετικά με τον αλγόριθμο της Google, υπάρχουν τουλάχιστον 200 παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Από αυτούς τους παράγοντες, θα αναφέρουμε εδώ τους σημαντικότερους οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την Google αλλά και για τις υπόλοιπες μηχανές, ενώ ταυτόχρονα η βελτιστοποίησή τους σημαίνει ότι πραγματικά διατηρούμε μία ιστοσελίδα σοβαρή και δίνουμε σε αυτή τη βαρύτητα που της αξίζει. Δείτε τι είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει στην ιστοσελίδα σας:

 

1. Κάτοψη σελίδας (site map)  

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή μίας ιστοσελίδας και "ανεβεί" στην κανονική διεύθυνση της (www.onoma.gr) είναι η στιγμή που ο διαχειριστής θα πρέπει να δηλώσει τη σελίδα αυτή στις μηχανές αναζήτησης. Πλέον η διαδικασία αυτή είναι αυτόματη, αλλά δεν παύει να υπάρχει η ανάγκη να "δείξουμε" στις μηχανές το περιεχόμενο της σελίδας μας, τις υποσελίδες και τους συνδέσμους που υπάρχουν σε αυτή. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται μία "κάτοψη" της ιστοσελίδας, ή αλλιώς χάρτης, ή Site map. Στην φωτογραφία φαίνεται ένα παράδειγμα της μορφής που θα πρέπει να έχει το αρχείο sitemap.xml, το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στον φάκελο που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας στον server.

 

sitemap

 

Η κάτοψη αυτή καταχωρείται στις μηχανές αναζήτησης, ελέγχεται και μετά από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα οι μηχανές στέλνουν τα γνωστά Bots ή Crawlers για να επισκεφθούν τη σελίδα μας και να "σκανάρουν" το περιεχόμενο και τους συνδέσμους της. Έτσι ξεκινά η εμφάνιση της σελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης. Στο παράδειγμα η κάτοψη έχει ήδη καταχωρηθεί και το ρομπότ της Google έχει επισκεφθεί τη σελίδα σκανάροντας τις 90 σελίδες από σύνολο 188. Η διαδικασία αυτή είναι επαναλαμβανόμενη - όσο προστίθεται υλικό στην ιστοσελίδα, τόσο το sitemap ανανεώνεται και το ρομπότ επισκέπτεται και πάλι την ιστοσελίδα για να ανανεώσει "αυτά που γνωρίζει" για το περιεχόμενό της.

 

sitemap submit

 

 

2. Περιγραφές & Λέξεις κλειδιά (Meta Keywords & Descriptions):

Πρόκειται για τις περιγραφές και τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούνται στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Οι περιγραφές είναι αυτές που θα εμφανίζονται κάτω από το κεντρικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, ενώ οι λέξεις κλειδιά θα χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της κάθε υπο-σελίδας (της ιστοσελίδας σας) και επάνω σε αυτές θα βασιστεί ολόκληρη η στρατηγική του SEO σε σχέση με την επιθυμητή αναζήτηση των επισκεπτών. Στο ακόλουθο παράδειγμα βλέπουμε πως εμφανίζονται οι περιγραφές meta μέσα στον κώδικα της σελίδας μας.

 

meta

 

 

Οι λεγόμενες "Λέξεις κλειδιά" ή Keywords, είναι αυτές που θα απασχολήσουν και τη διαδικασία του SEO για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και σημαντικό όγκο εργασίας αντίστοιχα, αφού επάνω σε αυτές θα βασίσετε και τα κριτήρια των μηχανών αναζήτησης σε σχέση με το τι επιθυμείτε να πληκτρολογούν οι χρήστες προκειμένου να σας βρίσκουν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωστή επιλογή των Keywords, να αναζητηθούν στον ανταγωνισμό, να εμφανιστούν στο περιεχόμενο της σελίδας σας, και να επικεντρωθούν πλέον όλες οι διαδικασίες επάνω σε αυτές τις λέξεις.

Πέρα όμως από τη χρήση των λέξεων για τις meta περιγραφές της ιστοσελίδας μας, οι λέξεις κλειδιά έχουν επιλεγεί και χαρακτηρίζουν την ιστοσελίδα μας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και με καλύτερο τον τρόπο στην δομή του περιεχομένου. Θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν σύνδεσμοι - και εσωτερικοί και εξωτερικοί, θα χρησιμοποιηθούν ως τίτλοι υποσελίδων, ως περιεχόμενο σε urls κτλ. Πρόκειται για μία εργασία με εξελικτική μορφή, η οποία ακολουθά συγκεκριμένες και χρονοβόρες διαδικασίες.

 

3. Κεντρικές διευθύνσεις (URLs):

Είναι η διεύθυνση της κάθε σελίδας και υπό-σελίδας της ιστοσελίδας μας όπως αυτή εμφανίζεται επάνω στη γραμμή διευθύνσεων του Browser μας. Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει σε πολλές περιπτώσεις να εμφανίζονται διευθύνσεις με άγνωστους χαρακτήρες και σύμβολα στη διεύθυνση πίσω από το κεντρικό όνομα. Σκοπός της βελτίωσης αυτής είναι η μετατροπή της διεύθυνσης αυτής σε ένα "φιλικό" σύνδεσμο ανθρωπίνως αναγνώσιμο, που να περιλαμβάνει εάν είναι εφικτό τις λέξεις κλειδιά της σελίδας και να περιορίζεται σε φυσιολογικό μήκος. Ένα σημαντικό επιπλέον όφελος και από πρακτικής άποψης για την τακτική αυτή, είναι το γεγονός ότι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί το περιεχόμενο της σελίδας από την εμφάνιση της διεύθυνσης και μόνο. Στις περιπτώσεις που και οι δύο διευθύνσεις είναι ενεργές σε μία ιστοσελίδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Canonical URLs ώστε να ορίσουμε ποια διεύθυνση προτιμούμε να εμφανίζεται από τις μηχανές αναζήτησης.

 

 

url friendly

url non friendly

 

4. Τίτλοι σελίδων (Headings):

Στα μάτια του επισκέπτη της ιστοσελίδας σας, για κάθε σελίδα του μενού που επισκέπτεται υπάρχει συνήθως ένας τίτλος. Για παράδειγμα  "Ποιοί είμαστε", "Τα προϊόντα  μας" κτλ. Στα "μάτια" των μηχανών αναζήτησης όμως, οι τίτλοι αυτοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, επειδή χρησιμοποιούνται για να κατατάξουν το περιεχόμενό σας, να εξάγουν λέξεις κλειδιά κτλ. Για το λόγο αυτό υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες τίτλων γνωστές και ως Headings (Η1, Η2, Η3) κτλ. Δεν είναι λοιπόν αρκετό να εμφανίσουμε μία αισθητικά ικανοποιητική σελίδα με τον τίτλο της, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τη μηχανή αναζήτησης να διαβάσει σωστά τα περιεχόμενα της σελίδας μας δίνοντας τους κατάλληλους τίτλους ανά παράγραφο ή κείμενο αντίστοιχα.

Στο ακόλουθο παράδειγμα οι τίτλοι είναι διαφορετικοί αλλά το περιεχόμενό τους διαφέρει και πρέπει να επιλέξουμε ποιός θα είναι αυτός που θα εκφράζει την ιστοσελίδα. Ο τίτλος "Δυναμικά πακέτα ανάπτυξης ψηφιακού marketing" είναι περιεκτικό και γι αυτο κατάλληλος για κεντρικός τίτλος (H1), ενώ ακολούθως ο τίτλος "ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ" παρότι είναι αισθητικά πιό έντονος ανήκει στην κατηγορία Η2.

 

titles

 

5. Υπερσύνδεσμοι (Hyperlinks): 

Από τα πρώτα χρόνια του SEO οι σύνδεσμοι που περιλαμβάνει μία ιστοσελίδα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν τριών ειδών τρόποι για αξιόλογη χρήση και αξιοποίηση των υπερσυνδέσμων:

 • Εσωτερικοί σύνδεσμοι: Η τακτική αυτή ακολουθείται προκειμένου να συνδεθεί περιεχόμενο μεταξύ του περιεχομένου των σελίδων εντός του ίδιου ιστότοπου, πέραν των βασικών μενού που παρέχονται. Έτσι, εάν για παράδειγμα έχουμε σε κάποιο κείμενό μας λέξεις ή φράσεις που συνδέονται ή αναφέρονται και σε άλλη υποσελίδα μας, είναι πολύ ωφέλιμη τακτική να χρησιμοποιήσουμε συνδέσμους μεταξύ των σελίδων αυτών, προσφέροντας έτσι μία χρήσιμη δομή κατάλληλη και για τις μηχανές αναζήτησης. Φροντίστε επίσης να μετατρέψετε τους συνδέσμους σας σε περιεκτικές λέξεις. Αντί λοιπόν για το κλασικό "κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον κατάλογο μας" που συναντάμε συχνά,  χρησιμοποιήστε τη λέξη κατάλογος ως σύνδεσμο και όχι τη λέξη εδώ. Έτσι, παρότι η πρόταση "Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον κατάλογο μας" με τη φράση "Δείτε τον κατάλογό μας" δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά στο μάτι του επισκέπτη, θα έχει όμως πολύ μεγαλύτερη απόδοση και σαφήνεια στις μηχανές αναζήτησης. 

 

 • Εξωτερικοί σύνδεσμοι: Η ιστοσελίδα σας πιθανόν να περιλαμβάνει υπερσυνδέσμους ώστε να "δείχνει" σε ιστοσελίδες τρίτων. Εάν όχι ίσως θα έπρεπε να φροντίστε να προσθέσετε κάποιους συνδέσμους αυτού του είδους. Πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ποιούς ιστότοπους θα συνδέσετε την δική σας ιστοσελίδα, ώστε να είναι αξιόπιστοι και σχετικοί με το περιεχόμενο στο οποίο αναφέρεται η σύνδεση αυτή. Εάν για παράδειγμα το κείμενό σας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και ο τίτλος του αναφέρει τη λέξη "Ποδόσφαιρο", εάν εσείς προσθέσετε έναν εξωτερικό σύνδεσμο σε ένα αξιόπιστο site του χώρου του ποδοσφαίρου είναι ένα χρήσιμο βήμα για το SEO σας. Φροντίστε επίσης να διαμορφώσετε τους εξωτερικούς σύνδεσμους να ανοίγουν σε νέο παράθυρο ώστε ο επισκέπτης να μη φεύγει από τη σελίδα σας, και σιγουρευτείτε επίσης ότι ο ιστότοπος είναι αξιόπιστος και θα βρίσκεται εκεί και στο μέλλον. Ένα μή αξιόπιστο site μπορεί μετά από ένα χρονικό διάστημα  να σταματήσει τη λειτουργία του, πράγμα που θα οδηγήσει στην ύπαρξη "σπασμένων συνδέσμων" (Broken links) στην ιστοσελίδα σας. Μπορείτε να ελέγχετε κατά διαστήματα την ιστοσελίδα σας για σπασμένους συνδέσμους χρησιμοποιώντας αντίστοιχα εργαλεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο όπως το δωρεάν Online Broken Link.

 

 • Σύνδεσμοι προέλευσης: Πρόκειται για τους σύνδεσμους που "δείχνουν" τη δική σας σελίδα από εξωτερικές πηγές. Εάν κάποια τρίτη ιστοσελίδα χρησιμοποιεί συνδέσμους προς τη δική σας σελίδα αυτό για τις μηχανές αναζήτησης είναι ένας σημαντικός παράγοντας αξιοπιστίας και αυτομάτως σας "ανεβάζει" αντίστοιχα στα αποτελέσματα της μηχανής αυτής. Δυστυχώς η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε με αμφίβολους τρόπους στο παρελθόν από webmasters που προσπαθούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μηχανών δημιουργώντας ψευδή backlinks χωρίς νόημα, ακόμη και ολόκληρους καταλόγους ανταλλαγής και προβολής links. Ως αποτέλεσμα η Google αναθεώρησε τη βαρύτητα της μεθόδου αυτής. Σήμερα, αν και εξακολουθεί να θεωρείται ενεργή και σημαντική, οι ιστοσελίδες τρίτων που φιλοξενούν υπερσυνδέσμους αξιολογούνται πολύ αυστηρά και φιλτράρονται αναλόγως. Πλέον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η αξιοπιστία της ιστοσελίδας που περιλαμβάνει αυτό το backlink. Εάν για παράδειγμα ένας φίλος ή γνωστός σας φιλοξενεί ένα δικό σας backlink στην ιστοσελίδα του, μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, ενώ αντίστοιχα εάν το backlink αυτό βρίσκεται σε κάποιο γνωστό φημισμένο site θα έχει πολύ δυναμική απήχηση στο SEO της σελίδας σας.

 

6. Τεχνολογία σελίδας:

Ένα απολύτως ξεκάθαρο δεδομένο που αφορά στην τεχνολογία κατασκευής και σχεδιασμού της ιστοσελίδας σας η οποία αντιστοίχως τόσο σημαντικότερη θέση θα καταλαμβάνει στα αποτελέσματα των μηχανών. Η δομή της γλώσσας, η έκδοση και οι υποστηριζόμενες τεχνολογίες, η σχεδιαστική υποδομή, η υποστήριξη responsive design, η δυνατότητά της να "τρέξει" σε σύγχρονους servers και πολλοί άλλοι παράγοντες είναι καθοριστικοί από τεχνικής άποψης. Είναι μάλιστα σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι μάλλον μάταιο να ξεκινήσετε διαδικασίες SEO εάν δεν βεβαιωθείτε πρώτα ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσετε σε αυτό. Mία παλιάς κατασκευής ιστοσελίδα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επιβιώσει με τα σημερινά δεδομένα, ενώ εάν σε δεύτερο χρόνο αποφασίσετε να επανακατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας, η όλη διαδικασία του SEO θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή. 

Παρότι η αισθητική της σελίδας σας δεν λαμβάνεται υπόψη από τις μηχανές αναζήτησης, ο τελικός σχεδιασμός της θα πρέπει να υποστηρίζει σωστή εμφάνιση σε όλες τις οθόνες των συσκευών που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο (Smartphones, Tablets, Laptops, Desktops, TVs κτλ). Με άλλα λόγια, η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι προσαρμοστική (Responsive). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα online εργαλεία για να ελέγξετε εάν η ιστοσελίδα σας ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μηχανών στον τομέα αυτό π.χ. Mobile-friendly test. Πρόσφατα η Google ανακοίνωσε ότι οι σελίδες που δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία αυτή σταδιακά θα αποσύρονται από τα αποτελέσματα αναζήτησης και αυτό διότι οι στατιστικές δείχνουν ότι το ποσοστό αναζητήσεων από φορητές συσκευές πλέον έχει ξεπεράσει αυτό των σταθερών υπολογιστών. Στο παράδειγμα της ακόλουθης φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τον προσομοιωτή της Google. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις προσαρμοστικές ιστοσελίδες στο άρθρο μας Τι είναι οι Προσαρμοστικές (Responsive) ιστοσελίδες?

 

 

mobilefriendly

 

 

 

 

7. Ταχύτητα ιστοσελίδας:

Ειδικότερα μετά την εμφάνιση των μικρότερων συσκευών (Mobiles & Tablets) οι οποίες διαθέτουν περιορισμένη μνήμη, το ζήτημα της ταχύτητας φόρτωσης μίας ιστοσελίδας επανήλθε ως ένα σημαντικό κριτήριο της ποιότητάς της. Πολλές φορές παρασυρόμενοι από το σχεδιαστικό κομμάτι της σελίδας που περιλαμβάνει πολλά αρχεία media (γραφικά, φωτογραφίες, βίντεο κτλ) μπορεί να φτάσετε στο σημείο να δημιουργήσετε μία καλαίσθητη αλλά πολύ αργή σελίδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε τη θέση σας στις μηχανές αναζήτησης. Υπάρχουν βεβαίως τρόποι να μη στερήσετε από την ιστοσελίδα σας την εμφάνιση που επιθυμείτε και ταυτόχρονα να επιτύχετε καλές ταχύτητες, αλλά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν καλό σχεδιαστή και προγραμματιστή (με αυτή τη σειρά) ή φυσικά να επικοινωνήσετε μαζί μας. Πολλές φορές η καθυστερήσεις μπορεί να προέρχονται από αυξημένες αιτήσεις συνδέσεων http Requests και όχι από τα media αρχεία σας. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ζήτημα της ταχύτητας είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστή χρήση της τεχνολογίας από την αρχή της κατασκευής της ιστοσελίδας και τον αρχικό σχεδιασμό, με σωστή χρήση και επεξεργασία των αρχείων media, ελαχιστοποίηση των http request, ενοποίηση των αρχείων css και javascript κτλ. (compression & minification).  Στο ακόλουθο παράδειγμα χρησιμοποιούμε το online εργαλείο ελέγχου ταχύτητας της Google για να ελέγξουμε την ταχύτητα της σελίδας και να λάβουμε προτάσεις βελτιστοποίησης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί και από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο server που φιλοξενεί τη σελίδα μας, γι αυτό είναι καλό να ελέγξουμε περισσότερες από μία φορές σε διαφορετικές ώρες και από διάφορες πηγές.

 

sitespeed

 

 

8. Όνομα & Φιλοξενία (Domain name & Hosting):

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι το Domain όνομα της σελίδας σας (π.χ. onoma.gr) επηρεάζει αλλά δεν σχετίζεται άμεσα με τα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης. Εάν δηλαδή αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα σας εμφανίζεται π.χ. τρίτη στην κατάταξη της Google για κάποια αναζήτηση, αυτό σημαίνει ότι η σελίδα σας κατατάσσεται εκεί και όχι το όνομά σας. Διατηρώντας το όνομα αυτό, εάν αλλάξετε το περιεχόμενο ή την ιστοσελίδα σας στο σύνολό της, η κατάταξη αυτή θα αλλάξει αντίστοιχα.

Υπάρχει όμως ένας παράγοντας με τον οποίο μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τα αποτελέσματα (ανεξαρτήτως περιεχομένου ιστοσελίδας), και αυτό βασίζεται στην κατοχύρωση του ονόματός σας. Η Google μας συμβουλεύει - και πολύ σωστά κατά την άποψή μας - ότι εάν η κατοχύρωση του ονόματός σας γίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση ή η δραστηριότητά σας έχει μακροχρόνιο ορίζοντα και ως εκ τούτου είναι πιό αξιόπιστη. Εάν λοιπόν κατοχυρώσετε το όνομά σας π.χ. (onoma.gr) για 10 χρόνια αντί για 2 που είναι το σύνηθες, αυτό θα αξιολογηθεί ως θετικό για τη συνολική κατάταξη της ιστοσελίδας σας. Αντίστοιχα, το όνομά σας αξιολογείται και από την κατάληξή του ώστε να αποδίδει καλύτερα όταν είναι τοπικό. Έτσι, μία ιστοσελίδα στην Ελληνική γλώσσα έχει καλύτερη κατάταξη βαθμολογίας όταν βρίσκεται κάτω από ένα όνομα με κατάληξη .gr παρά κάτω από ένα όνομα κατάληξης .com.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον εξυπηρετητή (Server) που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας. Ο κανόνας λέει ότι μία Ελληνική ιστοσελίδα θα πρέπει να φιλοξενείται σε έναν server στη χώρα αυτή. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει ο server να είναι και σύγχρονος και αξιόπιστος. Εδώ όμως θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί. Τίθεται για παράδειγμα το ερώτημα, ένας κανονικός τοπικός server, είναι προτιμότερος από έναν κορυφαίο server του εξωτερικού? Ο μεν έχει το πλεονέκτημα της τοπικότητας, ο δε το πλεονέκτημα της τεχνολογία. Δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ζήτημα αυτό και δε μπορούμε να δώσουμε περαιτέρω συμβουλή. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι έστω και αν διαθέτετε την τέλεια ιστοσελίδα από άποψης τεχνολογία και σχεδιασμού, εάν την "θάψετε" σε έναν αναξιόπιστο server δεν θα δείτε τα αποτελέσματα που περιμένετε.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι συνδυάζοντας τη σωστή φιλοξενία και το σωστό Domain όνομα με ένα αξιόπιστο πιστοποιητικό SSL (Secure Sockets Layer- η γνωστή κλειδαριά που βλέπουμε συχνά στη μπάρα διευθύνσεων) μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη υψηλότερο αποτέλεσμα. Ο παράγοντας αυτός έχει προστεθεί σχετικά πρόσφατα από την Google, αλλά αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε ευρύτερη κλίμακα. Προσοχή όμως το πιστοποιητικό που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αξιόπιστο διότι υπάρχει ο κίνδυνος με χαμηλού κόστους πιστοποιητικά να επιτύχετε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

 

9. Παλαιότητα (Site age):

Η ηλικία της ιστοσελίδας σας παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάταξή της στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό, οι ιστοσελίδες με παλαιότερη παρουσία που πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές θεωρούνται πιό αξιόπιστες από τις νεότερες ιστοσελίδες οι οποίες δεν έχουν αποδείξει την αξιοπιστία αλλά και τον σκοπό τους. Εάν η ιστοσελίδα σας είναι σχετικά καινούρια, όσο και αν προσπαθήσετε, όσο ολοκληρωμένο κι αν είναι το SEO σας, είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστεί άμεσα στα υψηλότερα των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Όπως κάθε φυσική διαδικασία, αυτό απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. 

Παρόλα αυτά, η πολιτική της παλαιότητας των ιστοσελίδων αναμένεται να αλλάξει σύντομα. Αυτό θα συμβεί διότι όπως προαναφέραμε οι μηχανές σκοπεύουν να αποκλείσουν σταδιακά τις μη προσαρμοστικές ιστοσελίδες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι φυσικά παλαιότερης τεχνολογίας. Ως εκ τούτου το ζήτημα της παλαιότητας βρίσκεται σε αναμονή εξελίξεων, καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι επί του παρόντος ο παράγοντας αυτός είναι σημαντικός.

 

10. Κοινωνικά δίκτυα:

Η ύπαρξη λογαριασμών κοινωνικών δικτύων και η σύνδεσή τους με την ιστοσελίδα σας είναι ένας παράγοντας με συνεχώς αυξημένη βαρύτητα. Ενώ επισήμως δεν έχει σοβαρή επίπτωση και οι συνδέσεις μεταφράζονται ως επί τo πλείστον ως backlinks, η εντεινόμενη χρήση των κοινωνικών δικτύων δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Google η οποία μάλιστα διαθέτει και το δικό της δίκτυο G+ στο οποίο - τι πρωτότυπο αλήθεια - δίνει άμεση προτεραιότητα. Γενικότερα, ο παράγοντας των κοινωνικών δικτύων αναμένεται να αξιολογηθεί ως σημαντικός με ακόμη περισσότερη βαρύτητα και στο μέλλον, οπότε εφόσον έχετε ήδη λογαριασμούς είναι χρήσιμο να τους συνδέσετε με την ιστοσελίδα σας. Και ως αναγκαίο κακό αφού πλέον αποδεχόμαστε τις ιδιοτροπίες της Google, φροντίστε να κάνετε και ένα προφίλ για το G+ καθώς και οποιαδήποτε χρήση των πρόσθετων εργαλείων όπως το Google my business ή η προσθήκη της επιχείρησής σας στο Google maps κτλ. 

 

11. Περιεχόμενο (Site content):

Μέχρι πρόσφατα το κυρίως περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας δεν είχε αξιοποιηθεί αναλόγως. Με την πάροδο των ετών όμως και ειδικότερα στις τελευταίες αναθεωρήσεις δίνεται όλο και περισσότερο βαρύτητα στον παράγοντα "ποιοτικό περιεχόμενο" ιστοσελίδας. Αυτό βεβαίως ήταν αναμενόμενο αφού με την πληθυσμιακή έκρηξη των ιστοσελίδων αυξήθηκε και η ανάγκη διαχωρισμού των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Η λογική αυτή είναι αποτελεσματική και με απλά λόγια σημαίνει ότι έχετε μία ιστοσελίδα και την χρησιμοποιείτε σωστά και επαγγελματικά, ανανεώνοντας συχνά το περιεχόμενό της και παρέχοντας σοβαρές πληροφορίες. Συνίσταται όμως ιδιαίτερη προσοχή στην προέλευση του περιεχομένου αυτού. Πέραν των υπαρκτών νομικών ζητημάτων, η τακτική της λήψης περιεχομένου από άλλες ιστοσελίδες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, αφού οι μηχανές αναζήτησης είναι πλέον ικανές να αναγνωρίσουν εάν έχουμε αντιγράψει περιεχόμενο από άλλη ιστοσελίδα στη δική μας. Μία τέτοια τακτική θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί ποινή στην ιστοσελίδα μας καταστρέφοντας όλες τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει. Στο περιεχόμενο επίσης περιλαμβάνονται και οι διάφορες φωτογραφίες, στις οποίες δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να καταχωρούμε τις αντίστοιχες περιγραφές (Alt descriptions). Γενικότερα φροντίστε στο περιεχόμενο της σελίδας σας να υπάρχουν τα ακόλουθα

 • Ορθογραφημένο περιεχόμενο
 • Συχνή ενημέρωση και προσθήκη κειμένων
 • Εμπλουτισμός του περιεχομένου με χρήσιμους συνδέσμους
 • Λίστες (αριθμημένες ή μη)
 • Χρήση και επανάληψη των Λέξεων-κλειδιών της σελίδας
 • Ετικέτες (tags)
 • Τίτλους και κεφαλίδες
 • Καλοσχεδιασμένη δομή
 • Σχόλια επισκεπτών και βαθμολόγηση άρθρων
 • Χρήση περιγραφής (alt) στις φωτογραφίες

Οι τακτικές αυτές που αφορούν στο περιεχόμενο είναι βεβαίως χρονοβόρες αλλά η όλη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και από εσάς χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματιστή, ενώ επί του παρόντος είναι από τις πιο αποδοτικές μεθόδους για το SEO, δεδομένου ότι από αυτό αναμένουμε να λάβουμε το αποτέλεσμα όλων των εργασιών που έχουμε κάνει.

 

12. Τα... Ψίχουλα (Breadcrumbs):

Είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε συνήθως για να περιγράψουμε το σύστημα πλοήγησης της ιστοσελίδας σας πέραν του αρχικού μενού. Έχετε παρατηρήσει σε πολλές ιστοσελίδες ειδικά στις παλαιότερες μία μπάρα όπου εμφανίζεται ο σύνδεσμος στον οποίο βρίσκετε ανά πάσα στιγμή (π.χ. Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα>Μενού Α>Υπομενού 2>Άρθρο). Αυτό είναι το λεγόμενο breadcrumbs. Αν και η χρήση του στις σύγχρονες ιστοσελίδες τείνει να καταργηθεί, αυτό γίνεται περισσότερο για λόγους αισθητικούς επειδή η ύπαρξή του παραπέμπει σε κάπως παλαιωμένο σχεδιασμό. Στην πράξη όμως η ύπαρξή του δεν έχει απομειωθεί από τις μηχανές αναζήτησης. Η συμβουλή μας είναι να μην αγνοήσετε τα "ψιχουλάκια" διότι βοηθούν στο SEO αφού είναι αναγνώσιμα και από τις μηχανές, βοηθούν στην πλοήγηση των επισκεπτών και επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να εμφανιστούν Sitelinks για τα αποτελέσματα της Google.

 

pins screen1000

 

 

13. Δώστε "Σχήμα" στη σελίδα σας:

Η λέξη "σχήμα" που αναφέρουμε εδώ δεν έχει σχέση με το σχεδιασμό της ιστοσελίδας, αλλά με την τεχνολογία "schema" που εφαρμόζουν οι μηχανές αναζήτησης. Το 2011, οι μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης της εποχής (Google, Bing, Yahoo & Yandex) συνεργάστηκαν προκειμένου να προσφέρουν ένα πιό ολοκληρωμένο και πιό κατανοητό πεδίο στους προγραμματιστές ιστοσελίδων ώστε να βοηθήσουν στην κατανόηση των τρόπων που οι μηχανές πραγματοποιούν την ανάγνωση των ιστοσελίδων. Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της www.schema.org.

Έτσι, ορίστηκαν κάποιοι κανόνες οι οποίοι ονομάζονται Rich snippets, τους οποίους μπορούμε να ενσωματώσουμε στον κώδικα της σελίδας μας βοηθώντας τις μηχανές αναζήτησης να αντιληφθούν πιό εύκολα τη δομή της. Εάν για παράδειγμα η ιστοσελίδα σας περιλαμβάνει Μενού, Γεγονότα, Προϊόντα, Χρήστες, Βαθμολόγηση, Καταχωρήσεις blog κτλ. το καθένα από αυτά αποκτά το δικό του χαρακτηρισμό μέσα στον κώδικα της σελίδας και έτσι οι μηχανές αναζήτησης το αντιλαμβάνονται άμεσα. Οι μηχανές μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή καταχώρηση για την ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιώντας Structured data - μία μορφή δομής δηλαδή.

 

structured

 

Στο παράδειγμα της φωτογραφίας παρατηρούμε την απόδοση μίας ιστοσελίδας με την μορφή που προαναφέραμε. Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλες δομές που μπορεί να παρατηρήσετε κατά καιρούς, όπως αυτή της βαθμολόγησης, ή των αρχείων βίντεο κτλ. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την σωστή χρήση των rich snippets. Βεβαίως η χρήση του schema δεν είναι και η μοναδική λύση αφού υπάρχουν και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, προτείνεται όμως η schema διότι είναι σχετικά πιό διαδεδομένη και επί του παρόντος αποδεκτή από όλες τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης. Στο ακόλουθο παράδειγμα βλέπουμε τη βαθμολόγηση στα αποτελέσματα αναζήτησης:

 

google rated

 

 

 Πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε ότι η χρήση των Rich snippets δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι μηχανές θα την ενσωματώσουν άμεσα στα αποτελέσματα που εμφανίζουν για την ιστοσελίδα μας. Η κάθε μηχανή λειτουργεί με το δικό της αλγόριθμο, ο οποίος είναι κρυφός και οι παράμετροί του δεν ανακοινώνονται επίσημα. Είναι λοιπόν πιθανό να μη δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη δική σας ιστοσελίδα, τουλάχιστον όχι άμεσα. Για παράδειγμα, στην παραπάνω φωτογραφία δεν γνωρίζουμε ποιό είναι το κριτήριο που χρησιμοποιεί η Google για αν εμφανίσει τη συγκεκριμένη καταχώρηση και όχι κάποια άλλη.

 


 

Κάπου εδώ σταματούμε την αναφορά μας τους κύριους άμεσους παράγοντες που θεωρούμε "φυσιολογικούς" και ξεκινάει ο παραλογισμός των μηχανών αναζήτησης και κυρίως της Google που περιλαμβάνει υπερβολές, αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις και ένα πλήθος από άλλα αμφίβολα κριτήρια. Σαφώς υπάρχουν και πολλές άλλες προθήκες που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση της σελίδας μας σε μικρότερο βαθμό, είτε ανήκουν στο SEO είτε όχι. Μπορείτε να δείτε εάν θέλετε όλους τους θεωρούμενους παράγοντες του SEO μη ξεχνάτε όμως ότι πρόκειται για ένα σύνολο από πραγματικά αλλά και υποθετικά γεγονότα, αφού ο αλγόριθμος είναι κρυφός και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Η προσωπική μας άποψη είναι ότι τουλάχιστον τα μισά από αυτά είναι είτε μή έγκυρα πλέον είτε η βαρύτητά τους είναι αμελητέα, ενώ άλλα κρίνονται ως υπερβολικά και μη απαραίτητα για έναν μέσο ιδιοκτήτη ιστοσελίδας. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να κρίνει και να ακολουθήσει όποιους από αυτούς τους πρόσθετους αυτούς παράγοντες επιθυμεί.

Η προσωπική μας άποψη είναι ότι οι παράγοντες που προαναφέραμε είναι αρκετοί και ικανοί να φέρουν την σελίδα σας σε υψηλή κατάταξη και να τη βελτιώσουν ποιοτικά, χωρίς να εξαναγκάζεται η επένδυση στο SEO να ξεφεύγει υπερβολικά σε χρόνο και κατά συνέπεια σε κόστος. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα δωρεάν εργαλεία που υπάρχουν στο internet προκειμένου να ελέγξετε τα αποτελέσματα σας αλλά και να λάβετε συμβουλές, όπως τα Seositecheckup, το πολύ χρήσιμο Seowagon, και το λιτό αλλά πολύ καλό Seocentro. Υπάρχει βέβαια πλήθος παρόμοιων online εργαλείων οπότε μπορείτε να κάντε την αναζήτηση και την επιλογή σας, εμείς απλώς θα σας υπενθυμίζουμε ότι τα εργαλεία αυτά δίνουν τη βαθμολογία τους σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και όχι με τα κριτήρια της ίδιας της μηχανής αναζήτησης.  

 

Τέλος, θυμηθείτε: Δεν είναι η Google η μοναδική μηχανή αναζήτησης

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ / RESPONSIVE ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ? - 5.0 out of 5 based on 24 votes

 

Εάν τυχαίνει να "σερφάρετε" από κάποια φορητή συσκευή (Smartphone ή Tablet), θα έχετε ίσως παρατηρήσει διαφορετικές συμπεριφορές στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε. Πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες δεν εμφανίζονται ολόκληρες στην οθόνη και σας αναγκάζουν να "σκρολάρετε" δεξιά και αριστερά προκειμένου να δείτε όλο το περιεχόμενο ή να "ζουμάρετε" για να μεγαλώσουν τα κείμενα και να καταφέρετε να τα διαβάσετε. Οι ιστοσελίδες αυτές δεν είναι προσαρμοστικές και προσφέρουν μία πραγματικά ενοχλητική εμπειρία στους επισκέπτες τους. Ως αποτέλεσμα, ελάχιστοι επισκέπτες παραμένουν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα πάνω από μερικά δευτερόλεπτα. 

 

Μιλώντας με παραδείγματα

 

Στο ακόλουθο παράδειγμα οι φωτογραφίες, τα γραφικά, το λογότυπο και οι γραμματοσειρές παραμένουν στο αρχικό τους μέγεθος, ενώ το μενού "κόβεται" στο μισό του πλάτος και πρέπει να μετακινηθούμε δεξιά για να μπορέσουμε να δούμε το υπόλοιπο της ιστοσελίδας και να συνεχίσουμε την περιήγησή μας σε αυτήν. Η ιστοσελίδα αυτή δεν είναι προσαρμοστική, και παρότι ο κατασκευαστής και ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας έχουν κάνει σημαντική εργασία επάνω στην γενική αισθητική της, αυτή παραμένει δύσχρηστη στον επισκέπτη. Ο πρώτος στόχος της ιστοσελίδας -που είναι να δώσουμε εντός ελάχιστων δευτερολέπτων στον επισκέπτη να αντιληφθεί τι κάνουμε- δεν μπορεί να επιτευχθεί.

 non responsive website

Αντίστοιχα, στην φωτογραφία που ακολουθεί παρατηρούμε ότι η σελίδα ανταποκρίνεται διαφορετικά στα διάφορα μεγέθη των φορητών συσκευών, με το κύριο μενού να εξαφανίζεται και στη θέση του να εμφανίζεται το σχετικό εικονίδιο μενού (sandwich menu), ενώ οι κύριοι τίτλοι αλλάζουν τις διαστάσεις τους για να προσαρμοστούν αυτομάτως στο μέγεθος της οθόνης. Ταυτόχρονα όλα τα γραφικά προσαρμόζονται (φωτογραφίες, λογότυπο κτλ.) είτε αλλάζουν μέγεθος ή ακόμη και θέση προκειμένου να επιτευχθεί το κατάλληλο αισθητικό αποτέλεσμα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου. Αυτή είναι μία προσαρμοστική (Responsive / Mobile-friendly) ιστοσελίδα.

 responsive website

Αξίζει λοιπόν τον κόπο και για λόγους που θα αναφέρουμε στη συνέχεια να ελέγξουμε πως ανταποκρίνεται η ιστοσελίδα μας σε διάφορα μεγέθη οθόνης ώστε να γνωρίζουμε ποιά θα είναι η εμπειρία του επισκέπτη στην ιστοσελίδα σας αναλόγως της συσκευής που χρησιμοποιεί. Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να ελέγξουμε από τον σταθερό υπολογιστή μας εάν μία ιστοσελίδα είναι προσαρμοστική, είναι να αλλάξουμε το μέγεθος του παραθύρου του browser μας. Δείτε λοιπόν ζωντανά εάν η ιστοσελίδα σας συμπεριφέρεται σωστά παίζοντας με τις διαστάσεις του παραθύρου αλλά και τα επίπεδα μεγέθυνσης (zoom) όπως στο ακόλουθο παράδειγμα. Μπορείτε να χρησιμοποιείστε επίσης το πολύ καλό και δωρεάν online εργαλείο Responsinator το οποίο προσομοιώνει την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας σε διάφορες συσκευές. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να ελέγξετε και τις ανταγωνιστικές σας ιστοσελίδες και να βγάλετε κάποια συμπεράσματα όσον αφορά στην θέση τους στις μηχανές αναζήτησης και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα τους απέναντι στη δική σας σελίδα.

 

check responsive on browser

 

Η προσαρμοστική τεχνολογία

 

Eάν ασχολείστε εντατικά με την ιστοσελίδα σας και ελέγχετε την απόδοσή της, θα έχετε ίσως ακούσει την ορολογία "Responsive" αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω παραδείγματα, πρόκειται ουσιαστικά για τη μέθοδο που έρχεται να λύσει αυτά τα προβλήματα εμφάνισης στις φορητές συσκευές, την οποία στα Ελληνικά μεταφέρουμε ως "προσαρμοστική". 

Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος κατασκευής προσαρμοστικών ιστοσελίδων είναι η τεχνολογία Bootstrap η οποία δημιουργήθηκε από το γνωστό Twitter πριν από αρκετά χρόνια, αλλά εξακολουθεί σήμερα να εξελίσσεται. Αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζεται επί του παρόντος ως η κορυφαία και πιο αποδοτική μέθοδος κατασκευής προσαρμοστικών ιστοσελίδων. Υπάρχουν δύο κύρια και εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη του ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας, για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η εμφάνιση: Εκ πρώτης όψεως, η εμφάνιση κρίνεται ως το κύριο ζητούμενο ώστε να παρέχετε στους επισκέπτες σας εύκολη περιήγηση στην ιστοσελίδα σας. Μία προσαρμοστική ιστοσελίδα είναι ουσιαστικά σχεδιασμένη ώστε να αντιλαμβάνεται την συσκευή και το μέγεθος της οθόνης που χρησιμοποιεί ο επισκέπτης της, και να συρρικνώνεται αυτομάτως ή αντίστοιχα να διαστέλλεται ώστε να επιτύχει την καλύτερη εφαρμογή στην οθόνη του επισκέπτη. Φυσικά δεν πρόκειται απλώς και μόνο για αλλαγή διαστάσεων αλλά για μία ολόκληρη τεχνολογία που "τρέχει" πίσω απ' όλες αυτές τις αλλαγές. Σκεφθείτε ότι μπορείτε να κάνετε την ιστοσελίδα σας ακόμη και να αλλάζει χρώμα σύμφωνα με τη συσκευή του επισκέπτη σας! Δεν είναι όμως μόνον το αισθητικό αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει, καθώς υπάρχει και το ζήτημα της απόδοσης που είναι εξίσου σημαντικό.

Η απόδοση: Επί του παρόντος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φορητών συσκευών είναι περιορισμένα είτε λόγω της περιορισμένης μνήμης πολλών συσκευών, αλλά κυρίως λόγω της συνδεσιμότητας και της ταχύτητας τους στο διαδίκτυο (3G & 4G). Έτσι, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ενώ για παράδειγμα ένα αρχείο βίντεο αναπαράγεται κανονικά σε έναν σταθερό υπολογιστή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με όλες τις φορητές συσκευές. Στις προσαρμοστικές ιστοσελίδες έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε στη θέση του βίντεο να εμφανίζεται μία στατική εικόνα, ή ένα slide-show ώστε ο επισκέπτης να μην δει απλώς ένα κενό στην οθόνη του αλλά ούτε και να χάσει το νόημα της σελίδας σας επειδή η συσκευή ή η σύνδεσή του δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αντίστοιχα, μπορούμε να επιλέξουμε στοιχεία της ιστοσελίδας μας τα οποία δεν θα εμφανίζονται καθόλου ή θα εμφανίζονται αποκλειστικά και μόνο στις κινητές συσκευές, επιτυγχάνοντας έτσι πολύ καλύτερη στόχευση και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό marketing γνωρίζουν ήδη πόσο σημαντικό είναι αυτό.

 

Η αναγκαιότητα για προσαρμογή

 

Μέχρι πρόσφατα η απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα της μετατροπής μίας παλιάς ιστοσελίδας σε προσαρμοστική αφορούσαν μόνο στο αισθητικό κομμάτι. Είναι φυσικά απολύτως σημαντικό να προσφέρουμε μία ευχάριστη εμπειρία στους επισκέπτες μας όταν μπαίνουν στην ιστοσελίδα μας. Έστω και εάν η επίσκεψη αυτή θα διαρκέσει μόνο κάποια δευτερόλεπτα, ή εάν δεν προσβλέπουμε πραγματικά σε σημαντικά κέρδη από την ιστοσελίδα μας. Αυτό δείχνει πόσο επαγγελματίες είμαστε και πόσο σοβαρά παίρνουμε τη δουλειά μας. Πράγματι, υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας χιλιάδες επαγγελματίες που κατασκεύασαν την ιστοσελίδα τους απλώς και μόνο επειδή πήραν μία κρατική επιδότηση και πλέον δεν δίνουν σημασία στην εξέλιξή της. Αλλά αυτή η κατηγορία επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα και τα οφέλη του ηλεκτρονικού μάρκετιγκ είναι ήδη εκτός παιχνιδιού και όλοι μας πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Στατιστικά επισκεψιμότητας: Όλες οι τελευταίες στατιστικές συμφωνούν στο γεγονός ότι η χρήση των φορητών συσκευών βαίνει με σημαντική ετήσια αύξηση ενώ τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι πλέον οι χρήση των φορητών συσκευών έχει πλέον ξεπεράσει αυτή των σταθερών υπολογιστών Desktops & Laptops. Εάν συνυπολογίσουμε την τεχνολογική ανάπτυξη που αναμένεται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και τις συνεχείς αναβαθμίσεις που δέχονται οι συσκευές αυτές, εύκολα εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η αύξηση της χρήσης κινητών συσκευών για πρόσβαση στο διαδίκτυο θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια.

 

mobile stats 1

 

mobile stats2

 

mobile stats3

 

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Στην ανάπτυξη της χρήσης των φορητών συσκευών συντέλεσε ιδιαίτερα η χρηστικότητα στις διαδικασίες αγορών και πληρωμών. Ειδικότερα λοιπόν για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου πλέον μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτόματες πληρωμές μέσω του τηλεφώνου η άνοδος στις online συναλλαγές αναμένεται ραγδαία. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να προσαρμόσει την τεχνολογία και την αισθητική ώστε να γίνει φιλικό προς τις φορητές συσκευές και να ενσωματώσει του σύγχρονους τρόπου συναλλαγών.

Ηλεκτρονικά μηνύματα: Επί του παρόντος είναι το κύριο μέσο προώθησης και διαφήμισης ιστοσελίδων μέσω διαδικτύου. Μία μεγάλη μερίδα των παραληπτών όμως λαμβάνει τα ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας κάποιο Smart-phone app. Έτσι, εάν το ηλεκτρονικό μήνυμα που στέλνετε στον υποψήφιο πελάτη σας περιέχει κάποιον σύνδεσμο (link) στην ιστοσελίδα σας, είναι προφανές ότι η σύνδεση θα γίνει μέσω κινητού και ο παραλήπτης θα δει την ιστοσελίδα σας από τη φορητή του συσκευή. Εάν λοιπόν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά μηνύματα ως μέσο προώθησης της ιστοσελίδας σας, είναι απαραίτητο να φροντίσετε να έχετε μία προσαρμοστική ιστοσελίδα ειδάλλως όλος ο κόπος και ο χρόνος σας για την ηλεκτρονική σας επικοινωνία κινδυνεύει να πάει χαμένος.

 

Τα οφέλη για την ιστοσελίδα σας

 

Επαγγελματισμός: Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα φυσικό κατάστημα ή επιχείρηση, έτσι και στο διαδίκτυο ο επισκέπτης σας επιθυμεί να δει ένα φιλικό και προσεγμένο περιβάλλον το οποίο θα του επιτρέψει να αισθανθεί την επιθυμία να παραμείνει περισσότερο χρόνο στο χώρο σας. Πόσο πιθανό είναι να αγοράσετε κάτι από ένα παλαιωμένο κτίριο με σκονισμένα ράφια και πόσο θα εμπιστευτείτε την επιχείρηση αυτή? Πόσο χρόνο θα παραμείνετε σε αυτό το κατάστημα εάν γνωρίζετε ότι σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκονται εκατοντάδες άλλα παρόμοια? Η απάντηση είναι προφανής και -για να ολοκληρώσουμε τον παραλληλισμό- το κόστος της αναβάθμισης της ιστοσελίδας σας είναι σαφώς μικρότερο απ' ότι το κόστος την ανακαίνισης ενός φυσικού καταστήματος ή μίας επιχείρησης.

Εμπιστοσύνη: Μία σύγχρονη ιστοσελίδα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ενδεχόμενου επισκέπτη. Ένα αναβαθμισμένο αισθητικά site σημαίνει συνειρμικά ότι και τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που παρέχει είναι αντιστοίχως αναβαθμισμένα και μοντέρνα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Ταυτόχρονα, η σύγχρονη ιστοσελίδα θα μπορέσει όπως προαναφέραμε να συνδέσει τις υπηρεσίες της με μεθόδους και τρόπους πληρωμής που είναι διαθέσιμοι μέσω των φορητών συσκευών.

Κυριαρχία Branding: Στη χώρα μας οι εξελίξεις της τεχνολογίας εφαρμόζονται με έναν σχετικά περιορισμένο ρυθμό αφομοίωσης. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οι κύριοι ανταγωνιστές σας δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες στις ιστοσελίδες τους. Εάν αυτό ισχύει η αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας, θα σας δώσει το πλεονέκτημα της κυριαρχίας έναντι των ανταγωνιστών σας και είναι ίσως ευκαιρία να αναπτύξετε Brand awareness χωρίς ιδιαίτερο κόπο αφού η ιστοσελίδα σας θα ξεχωρίσει με την τεχνολογία και τον σχεδιασμό της. 

Ασφάλεια & Αναβάθμιση: Η ανανέωση της τεχνολογίας κατασκευής της ιστοσελίδας σας εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων θα βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας. Οι σύγχρονες ιστοσελίδες είναι εγγενώς αναβαθμισμένες ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται σε πιο σύγχρονους, ταχύτερους και πιο ασφαλείς servers που ενσωματώνουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας.  Μία ιστοσελίδα παλαιότερης κατασκευής πιθανότατα δεν μπορεί πλέον να σταθεί στις νεότερες εκδόσεις διακομιστών από Centos 6.0 και μετέπειτα εκδόσεις, ενώ και η ίδια η τεχνολογία της σελίδας 

Προώθηση & Μάρκετινγκ: Εφόσον σας ενδιαφέρει η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας και χρησιμοποιείτε ή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μεθόδους ψηφιακού μάρκετινγκ για την επιχείρησή σας, θα πρέπει να υιοθετήσετε τις νέες προσαρμοστικές τεχνολογίες ώστε να αποφύγετε τυχόν απώλειες των προσπαθειών σας. Το βασικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη ενσωμάτωση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες μέθοδοι του ψηφιακού μάρκετινγκ και η βεβαιότητα ότι η υποδομή της ιστοσελίδας σας γίνεται άμεσα αποδεκτή από τους επισκέπτες. 

Απόδοση στις μηχανές αναζήτησης: Η σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της κυρίαρχης μηχανής αναζήτησης (Google) προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του SEO. Σύμφωνα με αυτή, ο αλγόριθμος της δημοφιλούς μηχανής προσαρμόστηκε ανάλογα ώστε να περιλαμβάνει σοβαρές ποινές για τις ιστοσελίδες οι οποίες δεν εμφανίζονται να είναι προσαρμοστικές. Στόχος της δημοφιλούς μηχανής είναι να εμφανίζονται πλέον προσαρμοστικές σελίδες στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες αναζητήσεις πραγματοποιούνται από φορητές συσκευές όπως είδαμε και στα παραπάνω στατιστικά. 

 

Κόστος και προβληματισμοί

 

Διατήρηση στις μηχανές αναζήτησης: Το σημαντικότερο ίσως ζήτημα που θα μπορούσε να μας απασχολήσει είναι η υπάρχουσα θέση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης. Συνήθως η μετατροπή μίας ιστοσελίδας παλιάς τεχνολογίας σε σύγχρονη και προσαρμοστική απαιτεί εξ ολοκλήρου ανακατασκευή της σελίδας αυτής. Εάν όμως η παλιά ιστοσελίδα βρίσκεται σε υψηλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης, τι γίνεται με την θέση αυτή? Η νέα ιστοσελίδα θα διατηρήσει την αρχική θέση της? Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι απόλυτη και έχει σχέση με την νέα σελίδα που θα κατασκευαστεί, την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και φυσικά εάν και κατά πόσο θα μπορέσει η νέα δομή να ταιριάξει με την παλαιότερη. Στις περιπτώσεις αυτές η μετάβαση θα πρέπει να γίνει με σωστή οργάνωση και ιδιαίτερη προσοχή, ενώ οι εργασίες SEO που πιθανόν έχουμε πραγματοποιήσει στην παλιά μας ιστοσελίδα θα πρέπει να επαναληφθούν.

Μετατροπή παλιάς ιστοσελίδα σε προσαρμοστική: Αυτό κατά κύριο λόγο εξαρτάται από την κατασκευή της παλαιότερης ιστοσελίδας, επάνω σε ποια τεχνολογία έχει κατασκευαστεί, εάν χρησιμοποιεί κάποιο διαχειριστικό (π.χ. Wordpress ή Joomla!), εάν πρόκειται ή εάν περιλαμβάνει custom εφαρμογές κτλ. Στην πράξη αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο εάν θέλουμε να κάνουμε σωστή δουλειά. Ουσιαστικά απαιτείται ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας. Υπάρχουν όμως και έμμεσοι τρόποι να εμφανίσετε την αρχική σας σελίδα με καλύτερο τρόπο στις κινητές συσκευές χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μεθόδων κώδικα Javascript και CSS, χωρίς βεβαίως τα πλεονεκτήματα της τεχνολογικής αναβάθμισης, αλλά τουλάχιστον θα προσφέρετε μία καλύτερη εμπειρία στους επισκέπτες σας. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να ζητήσετε μία δωρεάν αξιολόγηση της παλαιότερης σελίδας σας και συμβουλευτική υποστήριξη για την βελτιστοποίησή της.

Σχετικά με το κόστος: Όπως προαναφέραμε, το συνολικό κόστος της εργασίας αναβάθμισης ή μετατροπής μίας παλιάς ιστοσελίδας σε προσαρμοστική εξαρτάται από την υπάρχουσα ιστοσελίδα και την υποδομή της. Εάν για παράδειγμα η σελίδα σας υποστηρίζεται από κάποιο διαχειριστικό ενδέχεται η αναβάθμιση να είναι σχετικά εύκολη, με τροποποιήσεις στον κώδικα και στα πρότυπα και διατήρηση των υπαρχόντων scripts. Aντίθετα εάν πρόκειται για μη υποστηριζόμενη τεχνολογία θα πρέπει σκεφθείτε το ενδεχόμενο ανακατασκευής της ιστοσελίδας σας εξολοκλήρου, με τεχνολογία και σχεδιασμό είτε βασιζόμενα στην παλιά σελίδα σας, είτε με νέο σχεδιασμό της επιλογής σας. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να λάβετε ένα ενδεικτικό κοστολόγιο από τον κατάλογό μας ή να ζητήσετε προσφορά μας. 

 

 

 

 

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ - 4.4 out of 5 based on 24 votes

 

Προκειμένου μία ιστοσελίδα να εμφανίζεται στο διαδίκτυο, απαιτείται η συνύπαρξη τριών παραγόντων:
α) Το όνομα χώρου (www.onoma.gr),
β) Υπηρεσία φιλοξενίας (χώρος σε απομακρυσμένο server),
γ) Η ίδια η ιστοσελίδα μας (Τα αρχεία που θα φιλοξενηθούν στον server).
Το παρόν άρθρο αναφέρεται αποκλειστικά στην ιστοσελίδα (γ) και τις βασικές μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας να επιλέξουμε.

Η γνώση της τεχνολογίας και των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται προκειμένου να κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα, μπορεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό όσον αφορά στη λειτουργικότητα και τις δυνατότητές της. Γνωρίζοντας τις ανάγκες μας θα βοηθηθούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη τεχνολογία για τη χρήση που επιθυμούμε, αποφεύγοντας έτσι περιττό χρόνο, κόπο αλλά και έξοδα. Χωρίς να μπούμε σε κουραστικές τεχνικές λεπτομέρειες, θα επιχειρήσουμε μία συνοπτική παρουσίαση της βασικής διαδικασίας κατατάσσοντας τις ιστοσελίδες σε τέσσερις βασικές κατηγορίες.

 

1. Ιστοσελίδες "κάντο μόνος σου"

Για οποιονδήποτε επιθυμεί να σχεδιάσει μόνος του την ιστοσελίδα του, πλέον προσφέρονται αρκετές σύγχρονες εφαρμογές για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για απλές και πολύ εύχρηστες λύσεις, όπου συνήθως με απλές "drag n' drop" κινήσεις μπορεί ο χρήστης να δημιουργήσει ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες μάλιστα προσφέρονται και δωρεάν ή τουλάχιστον χωρίς κόστος μέχρις ενός σημείου. (π.χ. www.wix.com). Βεβαίως η σχεδιαστικές δυνατότητες δεν μπορούν να αντιπαρέλθουν την επιθυμητή λειτουργικότητα και έτσι οι ιστοσελίδες αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ιδιώτες οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Το βασικό μειονέκτημα στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ότι η ιστοσελίδα σας παραμένει δεσμευμένη με την τεχνολογία αλλά και την υπηρεσία αυτή, χωρίς να επιδέχεται περαιτέρω λειτουργικότητα αλλά ούτε και αυτονομία. Αφού λοιπόν ξοδέψετε το χρόνο σας για το σχεδιασμό και την κατασκευή της, πιθανόν θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα με αυτήν. Εάν η μόνη σας απαίτηση είναι να στέλνετε τη διεύθυνση σας σε μερικούς φίλους για να δούν το site σας, τότε μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε μία τέτοια υπηρεσία. Σε αντίθετη περίπτωση και ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, αν επιθυμείτε η ιστοσελίδα σας να έχει μέλλον συνίσταται να αποφεύγετε αυτές τις λύσεις.

 

2. Ιστοσελίδα με διαχειριστικό σύστημα CMS

Οι ιστοσελίδες βασισμένες σε κάποιο Διαχειριστικό σύστημα CMS (Content Management System) είναι πλέον οι πιό διαδεδομένες λύσεις στο διαδίκτυο. Τα διαχειριστικά συστήματα αποτελούν την πλέον σύγχρονη μέθοδο κατασκευής ιστοσελίδων, αφού ενσωματώνουν ένα πλήθος λειτουργιών επάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί σχεδόν οποιαδήποτε σύγχρονη ιστοσελίδα. Τα πιό διαδεδομένα Διαχειριστικά συστήματα σήμερα είναι -με τη σειρά που αναφέρονται- τα Wordpress, Joomla! και Drupal. Το καθένα από αυτά έχει τις ιδιαιτερότητές του και οι δυνατότητές τους είναι αντίστροφες με τη σειρά που αναφέρθηκε, όπως και ο βαθμός δυσκολίας τους. Δηλαδή το Drupal είναι το πιο ισχυρό αλλά και το πιο δύσχρηστο από τα τρία, ενώ είναι και το λιγότερο διαδεδομένα (πιθανότατα λόγω της πολυπλοκότητάς του).

Τα διαχειριστικά συστήματα αποτελούν το σκελετό επάνω στον οποίο μπορεί να βασιστεί η ιστοσελίδα μας, προσφέροντας τη δυνατότητα εύκολη διαχείρισης της, αλλαγής ή προσθήκης περιεχομένου, δημιουργίας κειμένων, μενού κτλ μέσω μίας πλατφόρμας διαχείρισης, είτε μέσω front-end (από την σελίδα μας με login) είτε από το back-end (ανεξάρτητη πλατφόρμα στην διεύθυνση της διαχείρισης, π.χ. www.onoma.gr/admin). Τα διαχειριστικά συστήματα είναι σήμερα η πιο άμεση και οικονομική λύση, η οποία συνδυάζει άριστα αποτελέσματα τόσο απο σχεδιαστικής άποψης όσο και από άποψη λειτουργικότητας, ενώ η χρήση τους μειώνει κατά πολύ το χρόνο και κατά συνέπεια το κόστος κατασκευής της ιστοσελίδας.

Σημαντικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα έχει η επιλογή του κατάλληλου διαχειριστικού συστήματος, αφού το καθένα έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Στη φάση αυτή θα πρέπει να ορίσετε αξιόπιστο και ειδικευμένο πρόσωπο του χώρου ώστε να επιλέξει το κατάλληλο διαχειριστικό για τη δική σας χρήση, το οποίο θα βασίζεται στις δικές σας ανάγκες. Τόσο η καθημερινή χρήση της σελίδας σας, όσο και η μελλοντική της παρουσία και η εξέλιξή της εξαρτώνται άμεσα από την αρχική επιλογή του διαχειριστικού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δυσαρεστημένοι πελάτες ζητούν την αλλαγή της ιστοσελίδας τους από Wordpress σε Joomla ή το αντίθετο, είτε λόγω της λειτουργικότητας είτε λόγω προβλημάτων ασφαλείας. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να κάνετε το λάθος της βιαστικής επιλογής διαχειριστικού.

Μπορείτε να ζητήσετε από εμάς να επιλέξουμε το κατάλληλο διαχειριστικό για τις δικές σας ανάγκες σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα μας στείλετε. Σε μελλοντικό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τα διαχειριστικά συστήματα, με συγκρίσεις και παρουσιάσεις των πλεονεκτημάτων και των ευαίσθητων σημείων τους.

 

3. Ηλεκτρονικό κατάστημα

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα αποτελούν από μόνα τους μία ξεχωριστή κατηγορία ιστοσελίδων, είτε λόγω της ιδιαίτερης λειτουργικότητάς τους, είτε λόγω των υψηλών απαιτήσεων και της εντατικής εργασίας που απαιτεί η κατασκευή αλλά και η διατήρησή τους. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να είναι ανεξάρτητο (π.χ. www.biocellar.eu) είτε να είναι ενσωματωμένο σε μία πιό ολοκληρωμένη σελίδα που μπορεί να περιλαμβάνει παρουσίαση, ιστολόγιο, κτλ (π.χ. www.ellispontos.eu).

Η εντυπωσιακή εξέλιξη των σύγχρονων ηλεκτρονικών καταστημάτων δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης πολλών έτοιμων συστημάτων που μπορούν να παραμετροποιηθούν στις ανάγκες μας. Έτσι, μπορούμε σήμερα με σχετική ευκολία να εφαρμόσουμε αξιόπιστες λύσεις, ενώ παλαιότερα ήταν απαραίτητο η όλη διαδικασία να γίνει επί παραγγελία, γεγονός το οποίο ανέβαζε πολύ το χρόνο κατασκευής και κατά συνέπεια και το κόστος ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Εφαρμογές όπως οι Virtuemart, Hikashp, Shopify, Woocommerce, αλλά και πολλές άλλες, είναι διαπιστωμένα αξιόπιστες και χρησιμοποιούνται σήμερα σε χιλιάδες ενεργές και επιτυχημένες εμπορικές ιστοσελίδες.

Η επιλογή και η παραμετροποίηση του κάθε συστήματος θα πρέπει να γίνει από έμπειρους γνώστες του χώρου οι οποίοι θα προτείνουν τη σχετική λύση αναλόγως των δικών σας αναγκών. Εάν έχετε ήδη την ανάγκη δημιουργίας του δικού σας ηλεκτρονικού καταστήματος ζητήστε την πρόταση μας αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει και το σχετικό μας άρθρο "Χρειάζομαι πραγματικά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα?".

 

4. Κατασκευή επί παραγγελία (Custom code)

Οτιδήποτε δεν υπάρχει ως πρόσθετο σε κάποια από τα ήδη υπάρχοντα διαχειριστικά, μπορεί να δημιουργηθεί ως εφαρμογή επί παραγγελία. Είτε το σύνολο της ιστοσελίδας, είτε επιμέρους τμήματά της, ενδέχεται να απαιτήσουν ξεχωριστή επέμβαση και προγραμματισμό, ιδιαίτερα για απαιτήσεις σε ξεχωριστές ή ιδιαίτερες λειτουργίες. Αυτό αποτελεί απαραίτητο παράγοντα σε επιχειρήσεις ευαίσθητες σε ζητήματα ασφαλείας όπως π.χ. τραπεζικούς οργανισμούς όπου όλες οι λειτουργίες είναι σχεδιασμένες επί παραγγελία και δε βασίζονται σε εξωτερικό κώδικα ο οποίος θα βρίσκεται διαθέσιμος στο διαδίκτυο με τις όποιες επικίνδυνες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Βεβαίως οποιαδήποτε χρήση ανάπτυξης κώδικα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κατασκευή επί παραγγελία (custom coding) από απλή HTML / CSS έως και πιό σύνθετες PHP. Στην παρούσα κατηγορία των customized εφαρμογών, περιλαμβάνονται επίσης λειτουργίες οι οποίες δεν ανήκουν απαραίτητα στην κατηγορία Ιστοσελίδων, αλλά επεκτείνουν τη λειτουργικότητα και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως τοπικά δίκτυα intranet, υπολογιστικές εφαρμογές, CRM, κώδικας, επικοινωνίες, κτλ.

 


 

Καταλήγοντας, δώσαμε μία γενική εικόνα των βασικών τεχνολογιών κατασκευής ιστοσελίδων, ως έναν αρχικό οδηγό μέσω του οποίου μπορείτε να επιλέξετε τη δική μας ιστοσελίδα. Σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμά μας μπορείτε να είστε βέβαιοι για τη σωστή χρηστικότητα και τα αποτελέσματα.

ΕΧΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ? ΒΑΛΤΗΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ! - 5.0 out of 5 based on 30 votes

Η εποχή που η ιστοσελίδα μας αποτελούσε απλώς ένα στατικό κείμενο παρουσίασης της επιχείρησής μας έχει παρέλθει. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τη σελίδα μας σε ένα σημαντικό εργαλείο πωλήσεων, εφαρμόζοντας διαφημιστικές καμπάνιες, προσφορές, ενσωματώνοντας παρουσιάσεις προϊόντων, βίντεο και βελτιώνοντας την οργάνωση της επικοινωνίας με τους πελάτες μας.

Παρόλα αυτά πολλοί επαγγελματίες εξακολουθούν να αγνοούν τις νέες αυτές δυνατότητες. Έτσι, παρότι κάποτε πλήρωσαν ένα αξιοσέβαστο ποσό για τη δημιουργία της σελίδας τους την έχουν πλέον παροπλίσει, περιμένοντας ίσως κάποιες επισκέψεις οι οποίες - αν δεν εργαστούμε για να τις προσελκύσουμε - δύσκολα έρχονται.

Η αντίληψη ότι η ιστοσελίδα είναι απλώς μιά ηλεκτρονική έκδοση της διαφημιστικής μπροσούρας της επιχείρησης μας, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να βάλουμε την ιστοσελίδα μας να δουλέψει για λογαριασμό μας. Εάν λοιπόν δεν έχετε ήδη ιστοσελίδα, είναι καιρός να αποκτήσετε μία. Εάν πάλι έχετε, μην την αφήνετε ανεκμετάλλευτη. 

 

Δείτε μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για καταστήματα και επιχειρήσεις σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την κερδοφορία σας και να εκμετάλευτείτε τις υποδομές σας:

 

1. Οι δυνατότητες της σελίδας σας: Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξουμε είναι οι δυνατότητες και ο σχεδιασμός της σελίδας μας. Ασφαλώς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ιστοσελίδα μας βρίσκεται σε καλό επίπεδο από άποψη σχεδιασμού, γιατί είναι πιθανόν να αποτρέψει πελάτες αντί να τους προσελκύσει. Εάν για παράδειγμα κάποιος επισκέπτης δει μία σελίδα σχεδιασμένη πριν απο μία δεκαετία, είναι πιθανόν να σκεφτεί ότι και η ίδια η επιχείρηση, οι εγκαταστάσεις της, τα προϊόντα της κτλ. δεν εκσυγχρονίζονται αντίστοιχα. Διαφημιστικά Banners με χρώματα και κουμπιά να αναβοσβήνουν ήταν της μόδας πριν από 10 χρόνια. Εάν εξακολουθείτε να έχετε τέτοια στη σελίδα σας φροντίστε να τα ξεφορτωθείτε άμεσα - το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν κακόγουστα.

 

2. Προσαρμοστική τεχνολογία: Εξασφαλίζουμε ένα φιλικό περιβάλλον για τους επισκέπτες μας, φροντίζοντας η σελίδα μας να εμφανίζεται σωστά σε όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο (κινητά, tablets και υπολογιστές). Ας μη ξεχνάμε ότι όπως έχει ανακοινωθεί πρόσφατα, σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση του δικτύου από κινητές συσκευές (Smartphones, Tablets, iPhones, Android κτλ) έχει πλέον ξεπεράσει αυτή των σταθερών υπολογιστών, γραφείου και laptops. Φροντίστε δηλαδή να μετατρέψετε τη σελίδα σας ώστε να υποστηρίξει προσαρμοστική (Responsive) τεχνολογία.

 

3. Αρχική σελίδα: Αναδιοργανώνουμε το περιεχόμενο της σελίδας μας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αρχική σελίδα (front page) η οποία δέχεται και τις περισσότερες επισκέψεις. Στο παρελθόν, οι παλαιότερες ιστοσελίδες ήταν σχεδιασμένες με ελαφρύ περιεχόμενο, χωρίς πολλά γραφικά και φωτογραφίες, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές τότε ταχύτητες του ίντερνετ. Αυτό φυσικά πλέον δεν ισχύει, και για το λόγο αυτό παρατηρούμε ιστοσελίδες με γεμάτο και βαρύ περιεχόμενο στην αρχική σελίδα, ακόμη και ιστοσελίδες one-page όπου όλο το περιεχόμενο δηλαδή βρίσκεται στην αρχική -και μοναδική- σελίδα. 

 

4. Δημιουργία πεδίου Προσφορών: Δημιουργούμε ένα νέο χώρο ή ένα νέο πεδίο στο μενού της σελίδας μας με τον τίτλο "Προσφορές" ή κάτι αντίστοιχο αναλόγως της φύσης της επιχείρησής σας. Εδώ θα φιλοξενήσουμε τα διαφημιστικά μας άρθρα, τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές που σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε με οργανωμένο τρόπο. 

 

5. Δημιουργία Προβολών: Σχεδιάζουμε και ενσωματώνουμε διάφορες καλοσχεδιασμένες προβολές στην αρχική μας σελίδα, γραφικά αντικείμενα τα οποία ελκύουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και στέλνουν ένα άμεσο μήνυμα με λίγες απλές λέξεις. Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα μήνυμα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο οποίο ο επισκέπτης μας θα κάνει "κλικ" και το οποίο θα τον οδηγήσει στην σελίδα που επιθυμούμε να προωθήσουμε. Η σελίδα αυτή πιθανότατα θα είναι κάποια από τις τελευταίες μας προσφορές, μέσα από το μενού που δημιουργήσαμε στο βήμα που περιγράψαμε πριν λίγο.

 

6. Συλλογή στοιχείων: Εάν μέχρι τώρα δεν συλλέγατε τα στοιχεία των πελατών σας, είναι καιρός να ξεκινήσετε να το κάνετε. Συλλογή στοιχείων των επισκεπτών μας σημαίνει επικοινωνία μαζί τους - και είναι από τα πιό κρίσιμα σημεία για ένα αποτελεσματικό μάρκετινγκ. Δεν είναι απαραίτητο να ζητάμε προσωπικά στοιχεία όπως διεύθυνση κατοικίας, ηλικία κτλ. Αυτό άλλωστε δεν ενδείκνυται γιατί μπορεί να φέρει και τον πελάτη σε δύσκολη θέση. Ένα όνομα και μία ηλεκτρονική διεύθυνση είναι αρκετά, και συνήθως οι πελάτες μας δεν έχουν πρόβλημα να μοιραστούν αυτά τα στοιχεία αφού δεν είναι ιδιαίτερα προσωπικά. Πρόσθετο πλεονέκτημα θα ήταν εάν μπορούσαμε να κρατήσουμε και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η τήρηση αρχείου πελατών είναι το πιό απαραίτητο βήμα για την επιχείρησή μας - άλλωστε, ποιος είναι ο πιο πιθανός πελάτης από αυτόν που έχει ήδη αγοράσει από εμάς και είναι ικανοποιημένος?

 

7. Χρήση SMS: Μέσα από τα στοιχεία των πελατών που κρατάτε, με τον καιρό θα δημιουργήσετε μια μικρή λίστα με τα ονόματα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των πελατών σας. Ξεκινήστε να επικοινωνείτε με τους πελάτες σας, ενημερώνοντάς τους, ευχαριστώντας τους για τις αγορές τους, ή ζητώντας τη συμμετοχή και την κριτική τους για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Εάν έχετε τους τηλεφωνικούς αριθμούς των πελατών σας, μπορείτε να στείλετε ευχές για την ονομαστική τους εορτή με SMS μέσω του διαδικτύου. Απώτερος σκοπός μας είναι να μένουμε πάντα σε επαφή με τον πελάτη μας και να του υπενθυμίζουμε κατά καιρούς την παρουσία μας.

 

8. Χρήση ερωτηματολογίου: Δημιουργήστε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για την επιχείρησή σας μέσα στην ιστοσελίδα σας με τη μορφή φόρμας. Θα εκπλαγείτε από το βαθμό ανταπόκρισης των πελατών σας, και το κυριότερο θα κάνετε γνωστό το επαγγελματικό πρόσωπο της επιχείρησής σας. Ένας πελάτης που θα λάβει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα λίγο μετά την αγορά ενός προϊόντος, το οποίο θα τον καλεί να κρίνει το προϊόν ή να βαθμολογήσει την επιχείρησή ή την υπηρεσία σας, θα σας κρίνει με ειλικρίνεια και θα αναγνωρίσει τον επαγγελματισμό σας. Προσοχή όμως η φόρμα του ερωτηματολογίου δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα εκτενής για να μην κουράσει τον πελάτη σας.

 

9. Εγγραφές Newsletter: Ενσωματώστε στην ιστοσελίδα σας ένα πεδίο εγγραφής των επισκεπτών σε λίστες newsletters. Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, πολλές ιστοσελίδες εφαρμόζουν την τεχνική αυτή για συλλογή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των επισκεπτών τους με απώτερο σκοπό την περιοδική ενημέρωσή τους. Με τον τρόπο αυτό, ο πελάτης οικειοθελώς εγγράφεται στη λίστα αυτή η οποία αναλαμβάνει να τον ενημερώνει με χρήσιμα ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τα νέα και τις προσφορές της επιχείρησής σας.

 

10. Χρήση eMailing: Όταν έχουμε φθάσει στο σημείο να διατηρούμε μία αξιόλογη βάση δεδομένων με ηλεκτρονικές διευθύνσεις πελατών μας, ίσως είναι χρήσιμο να εγγραφούμε σε μία υπηρεσία emailing. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία αυτή έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αποστέλλουμε τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα συγκεντρωτικά με ένα μόνο κλικ, εφόσον έχουμε ήδη περάσει τη λίστα μας στη βάση δεδομένων. Η εξειδίκευση της υπηρεσίας αυτής θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ολοκληρωμένες και οργανωμένες καμπάνιες αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενώ ταυτόχρονα μπορεί να σας προσφέρει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

 

11. Εκπτωτικά κουπόνια: Εάν η επιχείρησή μας εμπορεύεται προϊόντα ή υπηρεσίες, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα απλό σύστημα με Κουπόνια και Εκπτώσεις. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ηλεκτρονικό κατάστημα για να το κάνουμε αυτό - απλώς ενημερώνουμε τους πελάτες μας στέλνοντας το εκπτωτικό κουπόνι με τον κωδικό του. Ο πελάτη μας μπορεί να το χρησιμοποιήσει με τη φυσική του παρουσία στο κατάστημά μας για τις αγορές του. Μην ξεχνάτε ότι ο βασικός μας σκοπός όταν κάνουμε τέτοιου είδους κινήσεις δεν είναι το άμεσο κέρδος, αλλά η ικανοποίηση και η παραμονή του πελάτη στην επιχείρησή μας. Ένας ευχαριστημένος πελάτης θα επαναλάβει τις αγορές του στο κατάστημά μας, ενώ ταυτόχρονα θα μας στείλει κι άλλους πελάτες.

 

12. Εμφάνιση βίντεο: Πλέον, η δυνατότητα εμφάνισης αρχείων βίντεο στην ιστοσελίδα μας έχει δώσει μία νέα, τεράστια ώθηση στις δυνατότητες παρουσίασης προϊόντων ή και υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Εάν έχετε την δυνατότητα λήψης βίντεο - όχι απαραίτητα επαγγελματικών προδιαγραφών αλλά τουλάχιστον αξιοπρεπούς ποιότητας- τότε χρησιμοποιήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για άλλα αντίστοιχα αρχεία multimedia όπως οι 3D παρουσιάσεις, Virtual tours, κτλ.

 

13. Προώθηση της σελίδας: Μη ξεχνάτε, δεν χάνουμε ποτέ την ευκαιρία να προωθούμε τη σελίδα μας με οποιοδήποτε τρόπο! Εάν π.χ. οι επαγγελματικές σας κάρτες είναι παλιές και δεν αναγράφουν την διεύθυνση της ιστοσελίδας ή το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, αλλάξτε τες άμεσα. Το κόστος τους είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την απώλεια κέρδους που θα έχετε από τους χαμένους πελάτες σας. Είναι καιρός να αναγνωρίσετε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι πελάτες σας -ακόμη και αν σας γνωρίζουν ήδη- θα αναζητήσουν πρώτα αυτό που ψάχνουν στο διαδίκτυο.

 

14. Ευκολίες Β2Β: Εάν δραστηριοποιείστε στο χώρο Business to Business, ίσως γνωρίζετε ήδη τις πολυδιάστατες ευκολίες που μπορεί να σας προσφέρει η χρήση του διαδικτύου, ιδιαίτερα στο χώρο της χονδρικής πώλησης. Η επικοινωνία σας με τους πελάτες σας, οι προγραμματισμένες ενημερώσεις, οι τιμοκατάλογοι, τα ενημερωτικά έντυπα και οι εκπτώσεις, οι προωθητικές ενέργειες, ακόμη και η τιμολόγηση μπορούν πλέον να γίνονται με ηλεκτρονικές μεθόδους. Πολλές επιχειρήσεις που υιοθέτησαν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυτής της μορφής, διαπίστωσαν τεράστια οφέλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε βαθμό απόδοσης.

Σκεφτείτε για παράδειγμα το χρόνο που ξοδεύει ο πωλητής σας σε δουλειά γραφείου ετοιμάζοντας καταλόγους, τις εκτυπώσεις και τους φακέλους, τις ατέλειωτες ώρες και τα έξοδα οδήγησης απλώς και μόνον για μία ενημέρωση ή μία είσπραξη από τον πελάτη σας. Ένας πωλητής επιφορτισμένος με γραφική εργασία ξοδεύει κατά μέσο όρο περισσότερο από το 55% του χρόνου του σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον σε ποσοστό 70% να αφιερώνεται στην αναζήτηση πελατών και 30% στην εξυπηρέτηση. Αφήστε λοιπόν αυτόν τον μεγάλο όγκο εργασιών να πραγματοποιηθεί μέσα από το διαδίκτυο και τη δική σας σελίδα με όποια εφαρμογή χρησιμοποιείτε, ή ζητήστε μας να σχεδιάσουμε τη δική σας πλατφόρμα Β2Β σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψτε το έμψυχο υλικό της επιχείρησής σας να δραστηριοποιηθεί πιο αποδοτικά σε άλλες δραστηριότητες. 


Βεβαίως, όλα αυτά απαιτούν χρόνο και προπαντός διάθεση. Και σίγουρα δεν είναι κινήσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα. Εάν η μακροπρόθεσμη επένδυση σας απογοητεύει, μπορείτε απλώς να πληρώσετε για μία γρήγορη διαφήμιση της επιχείρησής σας. Εάν όμως σκέφτεστε μακροπρόθεσμα για την επιχείρησή σας αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε τουλάχιστον κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις.

Εάν διαθέτετε μία δυναμική ιστοσελίδα, πιθανότατα τα περισσότερα από αυτά που αναφέρουμε είναι δυνατόν να τα πραγματοποιήσετε μόνοι σας, χωρίς πρόσθετο κόστος και χωρίς να απαιτείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Εάν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, είτε λόγω της τεχνολογία της ιστοσελίδας σας, είτε λόγω φόρτου εργασίας, η i-Pins βρίσκεται εδώ για να σας εξυπηρετήσει.

Σημείωση: Στο παρόν άρθρο δεν ασχολούμαστε με την βελτίωση της απόδοσης της ιστοσελίδας σε επίπεδο SEO. Σαφώς και εάν δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές SEO (Search Engine Friendly) ή προώθηση μέσω PPC (Pay per click) για να αυξήσετε την απόδοσή σας στις μηχανές αναζήτησης, αλλά αυτό δεν αφορά στο παρόν κείμενο το οποίο έχει σκοπό να αναδείξει μερικές απλές τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν από οποιονδήποτε διαθέτει μία ιστοσελίδα χωρίς κόστος και εκμεταλλευόμενος την ήδη υπάρχουσα υποδομή του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ Ή ΟΧΙ? - 5.0 out of 5 based on 31 votes

 

Είναι συχνές οι ερωτήσεις πολλών πελατών μας που αφορούν τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως. Το κυρίαρχο δίλημμα αφορά στην αναλογία κόστους/απόδοσης, δεδομένου ότι το κόστος συμμετοχής σε κάποια από τις εκθέσεις του εξωτερικού βαρύνει μία επιχείρηση με αρκετά σημαντικό πρόσθετο κόστος. Ειδικότερα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εξαγωγών, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις αποτελεί μονόδρομο. Ή.. μήπως όχι?

 

Οι λόγοι για τους οποίους κάποια επιχείρηση θα έπρεπε να βλέπει θετικά τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις είναι προφανείς: Αμεσότητα επαφής με τον πελάτη, σωρευτική επισκεψιμότητα, άμεση παρουσίαση των προϊόντων/υπηρεσιών σας, φυσική παρουσία και δυνατότητα αξιολόγησης του πελάτη και των δυνατοτήτων του, κτλ. Τα πλεονεκτήματα αυτά δεν αμφισβητούνται, αλλά οφείλουμε να τα επεξεργαστούμε και να τα ορθολογίσουμε προκειμένου να αξιολογηθεί η απόδοσή τους. 

 

H παραδοσιακή λογική της επένδυσης σε διάφορες κλαδικές ή διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως δεν εκφράζει απολύτως τη λογική του συνειδητοποιημένου marketing με το οποίο συμβαδίζουμε. Η απλή λογική της σταδιακής ανόδου των εξόδων αναλόγως των προσόδων, ορίζει την επένδυση της συμμετοχής σε εκθέσεις τελευταία, δεδομένου ότι είναι και η πιό δαπανηρή και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτική. Η απόρριψη βεβαίως αυτού του σημαντικού -αλλά παρωχημένου κατά την άποψή μας- θεσμού, δικαιολογείται ως εξής:

 

1. Ανταγωνισμός και μέσα στην έκθεση

Δυστυχώς πλέον σε πολλές εκθέσεις πολλοί συμμετέχουν για να «ανταγωνιστούν τον ανταγωνιστή τους». Με τη λογική αυτή δαπανώνται μεγάλα ποσά μόνο για τις κατασκευές, το στήσιμο και την πρόκληση εντυπώσεων, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται η παρουσία μικρότερων συμμετεχόντων. Η παρουσία μας με περιορισμένο budget σε μία τέτοια έκθεση θα έδινε πιθανόν αποτέλεσμα ακριβώς αντίθετο του επιθυμητού. Εάν η επένδυσή σας έχει περιορισμένο προϋπολογισμό, θα πρέπει να σκεφθείτε ότι μέσα σε μία σύγχρονη έκθεση με δυναμικούς ανταγωνιστές που διαθέτουν εντυπωσιακές προβολές, η δική σας επιχείρηση θα φαντάζει ως "ο φτωχός συγγενής" και θα δημιουργήσει σαφώς μία αρνητική εντύπωση στους επισκέπτες σας. 

 

2. Αδυναμία παρακολούθησης πελατών

Είναι μία κοινή απορία των περισσότερων εκθετών. Γιατί μετά από έναν επιτυχημένο απολογισμό μίας έκθεσης (π.χ. περισσότεροι εκ του αναμενόμενου επισκέπτες) το ουσιώδες αποτέλεσμα (επισκέπτες που γίνονται πελάτες) εξακολουθεί να χωλαίνει? Η δική μας εξήγηση επικεντρώνεται στη φύση των εκθετών: Στις εκθέσεις συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεις που επιθυμούν λογικά να αναπτύξουν το πελατολόγιό τους. Το σφάλμα είναι ότι δεν διερωτώνται πρίν τη συμμετοχής τους στην έκθεση εάν αυτό το δυνητικό πελατολόγιο που πιθανόν προκύψει από την έκθεση, θα είναι σε θέση να το παρακολουθήσουν σωστά και αποδοτικά. Η συμμετοχή μας σε μία έκθεση πιθανόν να αποφέρει πελάτες από διαφορετικές αγορές και απομακρυσμένες χώρες. Η σωστή και αποδοτική παρακολούθησή τους (Follow up) είναι απαραίτητη αλλά δαπανηρή υπόθεση. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε εάν είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε ένα γεωγραφικά διευρυμένο πελατολόγιο, με ταξίδια, δείγματα, αποστολές, και ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.

 

3. Έξοδα σε αντιστοιχία

Εάν υποθέσουμε ότι το προβλεπόμενο budget αποδίδεται σε τοπική διαφήμιση αντί να δαπανηθεί σε μία έκθεση, η αντιστοιχία είναι πολύ διαφορετική. Η απόδοση ενός ποσού (π.χ. 10.000€) για μία απλή συμμετοχή σε έκθεση θα αποδώσει μία μέτρια παρουσία εκεί, ενώ επενδύοντας το ίδιο ποσό σε έξοδα πωλήσεων και προώθησης τοπικά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει απόδοση τουλάχιστον σε επίπεδο brand. Επιπλέον, ο πελάτης που επισκέπτεται μία έκθεση φέτος για να βρεί προμηθευτές, πιθανότατα θα επισκεφθεί την ίδια έκθεση το επόμενο έτος για τον ίδιο λόγο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ουσιαστικά ότι η επένδυση σας έχει ημερομηνία λήξης ενός έτους. Αντίστοιχα, η ίδια επένδυση σε επίπεδο τοπικής αγοράς δημιουργεί μακροχρόνιες συνεργασίες.

 

4. Internet και Directories

Είναι πλέον ελάχιστες οι πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούμε να βρούμε από το διαδίκτυο. Επιπλέον, πολλές πρόσθετες πηγές πληροφόρησης είναι έγκυρες και διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή (επιμελητήρια, πρεσβείες κτλ). Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συναντούμε Ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις, και την ίδια στιγμή να μην έχουν τη δική τους ιστοσελίδα – ή αυτή που έχουν να μη διαθέτει Αγγλική μετάφραση. Άποψή μας είναι ότι η ενδελεχής και επίμονη έρευνα και αξιοποίηση του διαδικτύου, θα αποφέρει πιθανόν αξιολογότερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε συμμετοχή σε διεθνή έκθεση. Ειδικότερα εάν αντιλογίσουμε τα ποσά που επενδύονται και για τις δύο περιπτώσεις θα διαπιστώσουμε ότι μία επιχείρηση θα μπορούσε να έχει εξαιρετική ηλεκτρονική παρουσία αντίστοιχη των ισχυρότερων ανταγωνιστών της στα μέσα αυτά και το κυριότερο χωρίς η επένδυση αυτή να έχει ημερομηνία λήξης.

 

5. Η λογική του Timing

Εκφράζει ένα σαφές και λογικό επιχείρημα: Συμμετέχοντας σε μία έκθεση, ξοδεύει κάποιος χρήματα με σκοπό να μπορέσει να επικοινωνήσει με πελάτες ακριβώς τη στιγμή που πολιορκούνται από άλλους υποψήφιους προμηθευτές-εκθέτες ταυτόχρονα. Σαφώς και οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης μίας -χρονικά περιορισμένης εκ των πραγμάτων- διαπραγμάτευσης είναι περιορισμένες. Με μία απλή διαίρεση του χρόνου του επισκέπτη δια του αριθμού των εκθετών ειδικά για τις μεγάλες εκθέσεις, θα προκύψει ότι ο χρόνος που ο εκάστοτε επισκέπτης μπορεί να διαθέσει στο δικό μας χώρο είναι τραγικά μικρός. Εδώ και πολλά χρόνια στις στρατηγικές πωλήσεων μαθαίνουμε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μας αυξάνονται όταν ο πελάτης μας "χαλαρώσει" αρκετά. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε εάν θέλουμε να επενδύσουμε τόσο μεγάλα ποσά για να δεχθούμε επισκέπτες οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ μας ακούν και κοιτούν το ρολόι τους - ότι γιατί είμαστε βαρετοί αλλά γιατί πολύ απλά οφείλουν να επισκεφθούν και τα υπόλοιπα στάντς της έκθεσης.

 

6. Ψυχολογία επισκεπτών

Πρόσφατες μελέτες έχουν ερευνήσει τη συμπεριφορά της καταναλωτικής νοοτροπίας πελατών σε χώρους εκθέσεων και εμπορικών κέντρων (Malls) όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος κόσμου. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο επισκέπτης σε ένα χώρο μαζικής εμπορικής συγκέντρωσης τροποποιεί την συμπεριφορά του. Ο πολύβουος χώρος αποσταθεροποιεί τη λογική του πελάτη, με σκοπό να ψάξει ακούσια να βρεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Ο επισκέπτης κουράζεται, παραπλανάται, και σπανίως επιτυγχάνει το στόχο του ο οποίος είναι στην προκειμένη περίπτωση η έρευνα αγοράς. Στην ίδια μελέτη (Gobelhau St. 2011) αναφέρεται ότι μόνο οι πολυήμερη παραμονή (επίσκεψη και την επομένη μέρα) βοηθά τους επισκέπτες τελικά επιτυγχάνουν το στόχο τους.

 

7. Συνοδοί επισκεπτών

Ένα επιπλέον σημαντικό εμπόδιο που συναντούμε στις εκθέσεις είναι η πολύ διαδεδομένη συνήθεια των επισκεπτών να εμφανίζονται με.. παρέα. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για συνοδούς συναδέλφους ή φίλους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τον/την σύζυγο του. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τις πωλήσεις γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσεις το ενδιαφέρον του υποψήφιου πελάτη εάν αντιμετωπίσεις αντιπερισπασμό. Ακόμη και ο ίδιος ο πελάτης αντιμετωπίζει ακούσια ψυχολογική πίεση αντιλαμβανόμενος την αδημονία του συνοδού του όταν η συζήτηση βαίνει εις μάκρος. Επιπλέον, όταν πρόκειται για συζύγους συνοδούς αντιμετωπίζεται η πρόσθετη πιθανότητα ο πελάτης να εμφανίζει τάσεις διστακτικότητας λήψης αποφάσεων παρουσία συζύγου.

 


 

Αναφέραμε λοιπόν συνοπτικά τους παραπάνω σημαντικούς λόγους. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι το άρθρο μας αυτό δεν έχει σκοπό να αποτρέψει πιθανές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε εκθέσεις ή ανάλογες δραστηριότητες, αλλά να προτρέψουμε τους υποψηφίους να λάβουν υπόψη τους και τους άνω παράγοντες ώστε να κοστολογήσουν σωστά όλα τα δεδομένα πρίν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη αυτή επένδυση. Συμπερασματικά και για τους λόγους που προαναφέραμε, θα συμβουλεύαμε τους πιθανούς εκθέτες να συμμετέχουν σε εκθέσεις μόνο εφόσον γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα πολύ δυναμικής παρουσίας, αλλά και σημαντικό οικονομικό απόθεμα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων την συμμετοχής σας στην έκθεση.

 

Σε προσεχές άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τις εναλλακτικές δυνατότητες επένδυσης σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.

 

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ? - 5.0 out of 5 based on 30 votes

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τα ηλεκτρονικά καταστήματα, την οργάνωση και τον καθορισμό των απαιτήσεών τους ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν διαφέρει και πολύ από ένα κατάστημα με φυσική παρουσία. Όσοι έχουν ήδη ένα δικό τους eshop πιθανότατα αυτό θα το γνωρίζουν ήδη, ενώ για όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν ένα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κάποιες από τις παραμέτρους που θα αναφέρουμε παρακάτω. Στόχος μας δεν είναι φυσικά να αποτρέψουμε κάποιον από την επιθυμία του να αποκτήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά να οδηγήσουμε την ανάγκη αυτή σε ρεαλιστική σκέψη όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή της.

 

Καθορισμός των αναγκών

Αρχικά, θα πρέπει να το σκεφτούμε διεξοδικά εάν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία, και να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Δεν είναι απαραίτητα σίγουρο ότι οποιοσδήποτε διαθέτει ένα κατάστημα με φυσική παρουσία, έχει και τη δυνατότητα να συντηρήσει και ένα eshop. Αναρωτηθείτε τα εξής:

 • Έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ σε καθημερινή βάση το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και να ελέγχω για πιθανά μηνύματα προερχόμενα από το eshop?
 • Πόσο χρόνο μπορώ να αφιερώνω στο eshop μου σε καθημερινή βάση για ενημέρωση των προϊόντων, των τιμών και των αποθεμάτων μου (στοκ)?
 • Σκοπεύω να προσφέρω καλύτερες τιμές από το eshop μου, σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σε αντίστοιχα φυσικά καταστήματα?
 • Ποιοί είναι οι βασικοί λόγοι έναντι του ανταγωνισμού, για τους οποίους κάποιος θα ψώνιζε από το δικό μου κατάστημα?
 • Θέλω / μπορώ να πουλώ και σε χώρες του εξωτερικού και να προσφέρω πολυγλωσσικό περιεχόμενο στους επισκέπτες μου?
 • Μήπως τα προϊόντα μου είναι ευαίσθητα (Εύθραυστα, κατεψυγμένα κτλ) και συνεπώς ακατάλληλα για αποστολή μέσω ταχυδρομείου/courier?
 • Μπορώ να συσκευάζω και να εκτελώ τις αποστολές των παραγγελιών μου εντός 24 ωρών?

 

 Προβληματισμοί

Εάν κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες σας φαντάζουν αρνητικοί, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφθείτε. Η επένδυσή σας για την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι εκτός από οικονομική και ζήτημα χρόνου, ο οποίος δύσκολα κοστολογείται αλλά για τους περισσότερους επαγγελματίες είναι πολύτιμος. Δεν είναι λίγοι οι ενθουσιώδεις πελάτες μας, οι οποίοι παρά την αρχική τους επιθυμία διαπίστωσαν στην πορεία ότι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα απαιτεί πολύ και συστηματική δουλειά. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ημιτελές eshop το οποίο δεν ενημερώνεται, δεν προωθείται και έτσι σύντομα παροπλίζεται. Αυτό μακροπρόθεσμα σημαίνει ότι χάσατε τα χρήματα και το χρόνο σας, πράγμα το οποίο δεν θέλουμε να συμβεί στους πελάτες μας - γι αυτό και προσφέρουμε αυτές τις αρχικές συμβουλές.

 

Προϋπολογισμός

Αξίζει επίσης να σημειωθούν οι εξής σημαντικές διαφορές που σηματοδοτούν την τελική κοστολόγηση του προϊόντος μας αλλά και τη βασική διαφοροποίηση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος από ένα φυσικό κατάστημα. Είναι δυστυχώς αρκετές οι περιπτώσεις ακόμη και σε μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα στη χώρα μας τα οποία λειτουργούν παραδοσιακά χωρίς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα ακόλουθα: 

 • Το προϊόν μας επιβαρύνεται με πρόσθετα έξοδα συσκευασίας, και κόστος μεταφορικών και υπηρεσιών courier. Μπορεί βεβαίως το κόστος των μεταφορικών εξόδων να επιβαρύνει παραδοσιακά τον τελικό καταναλωτή, θα πρέπει όμως να μας απασχολήσει κατά πόσο είναι ανταγωνιστικό το τελικό ποσό που προκύπτει. 
 • Εκτός της περίπτωσης αντικαταβολής, η πληρωμή των προϊόντων στις δικτυακές συναλλαγές γίνεται εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για την ενημέρωση του στοκ των προϊόντων μας ώστε να αποφύγουμε παραγγελίες για τις οποίες δεν διατηρούμε απόθεμα. 
 • Πρόσθετη επιβάρυνση στο κόστος υπάρχει και για την πληρωμή του προϊόντος έναντι των μετρητών. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για την συναλλαγή (πιστωτική κάρτα, Paypal, αντικαταβολή) παρακρατούν ποσοστό για την εκάστοτε συναλλαγή. 
 • Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι εφόσον δεν υπάρχει φυσική παρουσία του προϊόντος και του πελάτη, οφείλουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη δυναμική στην παρουσίαση του προϊόντος μας, με πλήρεις περιγραφές, καθαρές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης ακόμη και βίντεο ή αν είναι δυνατόν αναπαράσταση 3D των προϊόντων μας.  

 

Έρευνα και ανάλυση

Εφόσον λοιπόν αναλύσατε τους παραπάνω παράγοντες και πιστεύετε ότι πραγματικά μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες που δημιουργεί η ιδιοκτησία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, προχωρήστε στις ακόλουθες σκέψεις, ώστε να ξεκαθαρίσετε σε ποιό σημείο βρίσκεστε. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς να οργανωθείτε, αλλά και τον κατασκευαστή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος να αξιολογήσει και δρομολογήσει τις υπηρεσίες που θα σας προσφέρει, αλλά και να κοστολογήσει σωστά:

 • Έχετε ενημερωθείτε και αξιολογήσει τον ανταγωνισμό σας στο internet? Ένα κατάστημα στην φυσική του μορφή πιθανόν να έχει λιγότερο ανταγωνισμό από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Εάν για παράδειγμα έχετε ένα συνοικιακό χρωματοπωλείο, θα έχετε πλέον να αντιμετωπίσετε και διάφορα άλλα καταστήματα από άλλες περιοχές της χώρας, πιθανόν και του εξωτερικού.
 • Αναλύστε την αγορά στην οποία απευθύνεστε και στοιχειοποιήστε την αναμενόμενη κερδοφορία σας. Βρείτε τα δυνατά σας σημεία ή τα προϊόντα-κλειδιά που θα σας προσφέρουν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
 • Συζητήστε με τον κατασκευαστή που θα αναλάβει τη δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και αναλύστε τις πιθανότητες, ώστε να σιγουρευτείτε ότι έχετε τη δυνατότητα και την επιθυμία να μπείτε στη διαδικασία αυτή και η επένδυσή σας δεν θα πάει χαμένη.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής του μελλοντικού σας ηλεκτρονικού καταστήματος είναι γνώστης όχι μόνο του σχεδιασμού της ιστοσελίδας σας, αλλά και του τρόπου που λειτουργεί η αγορά.
 • Σχεδιάστε την πολιτική προώθησης και marketing που θα ακολουθήσετε, πριν ακόμη κατασκευάσετε την ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Είναι πιθανόν -και πολλές φορές απαραίτητο- ο σχεδιασμός και η λογική του ηλεκτρονικού σας καταστήματος να πρέπει να ακολουθήσει το προγραμματισμένο marketing και όχι το ανάποδο.
 • Διατηρείστε ένα τμήμα του προϋπολογισμού σας για την αρχική ώθηση του καταστήματός σας. Ένα εντελώς νέο κατάστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο για τις μηχανές αναζήτησης και δεν προβλέπεται να εμφανίζεται στο ευρύ κοινό εάν δεν περάσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον ενός έτους. Εάν έχετε σκοπό να επενδύσετε π.χ. 3.000€ για το eshop σας, είναι προτιμότερο να κάνετε μία πιο οικονομική κατασκευή με κόστος 1.500€ και να ξοδέψετε το υπόλοιπα 1.500€ σε διαφήμιση της σελίδας σας όταν αυτή θα είναι έτοιμη.

 

 Προαπαιτούμενα

Κάποιες από τις παραπάνω εργασίες μπορείτε να τις αναθέστε σε εξωτερική πηγή εάν δεν έχετε το χρόνο ή τις γνώσεις να τις πραγματοποιήσετε μόνοι σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικές. Εφόσον λοιπόν έχετε ολοκληρώσει τον κύκλο έρευνας και ανάλυσης, τότε μπορείτε να αναθέστε την έναρξη της κατασκευής του καταστήματός σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο υλικό το οποίο θα χρειαστεί ο κατασκευαστής. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα απαραίτητα σε μία συγκεντρωτική λίστα:

 • Το λογότυπο της επιχείρησής σας (κατά προτίμηση σε διανυσματική μορφή vector π.χ. eps, svg, ai κτλ). Εάν δεν έχετε λογότυπο πρέπει να διαθέτετε οδηγίες για την κατασκευή νέου, η απλή χρήση κειμένου.
 • Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για πρωτεύουσα χρήση (π.χ. Slideshow, background, φόντο κτλ). Πρέπει απαραίτητα να είστε ιδιοκτήτες τον φωτογραφιών που θα ανεβούν στο site σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι διάφορες φωτογραφίες που πιθανόν "κατεβάζετε" από το internet δεν είναι αποδεκτές και η χρήση τους στην ιστοσελίδα σας ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη τους είναι ποινικό αδίκημα!
 • Φωτογραφίες για τα κείμενά σας κανονικής ανάλυσης (π.χ. μέγεθος 800Χ600 pixels)
 • Κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή (word, pdf κτλ). Σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τα κείμενα θα πρέπει να έχουν συνοπτική μορφή και να είναι περισσότερο επεξηγηματικά και περιγραφικά σχετικά με την επιχείρηση, τις δραστηριότητές σας, τα σημαντικά σας χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματά σας.
 • Προωθητικά κείμενα που θα χρησιμοποιηθούν σε προβολές εντός του καταστήματός σας αλλά και σε εξωτερικές πηγές διαφήμισης μελλοντικά. Συνήθως είναι το ΜΟΤΟ της επιχείρησής σας (Π.χ. "I-PINS - Οι αξιόπιστοι συνεργάτες σας Για επιτυχημένη προβολή στο διαδίκτυο" ή "ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ - Την επιχείρησή σας παντού, χωρίς όρια").
 • Όροι χρήσης του ηλεκτρονικού σας καταστήματος για τους επισκέπτες. Συνήθως ο κατασκευαστής της σελίδας μπορεί να σας βοηθήσεις σε αυτό, καθώς πιθανόν να διαθέτει κάποια έτοιμα κείμενα νομικής μορφής ως πρότυπα τα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε στις ανάγκες σας.
 • Κωδικοί, περιγραφές, χαρακτηριστικά, φωτογραφίες και τιμές για τα προϊόντα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι ένα αρχείο excel με τους αντίστοιχους πίνακες, ενώ οι φωτογραφίες δίδονται σε φάκελο όπου το όνομα του κάθε αρχείου συμφωνεί με τον κωδικό του προϊόντος ώστε η κάθε φωτογραφία να μπορεί να αντιστοιχιστεί με το αρχείο excel. Είναι δική σας επιλογή εάν τα προϊόντα θα τα ανεβάσει στο κατάστημα ο προγραμματιστής ή εάν θα το κάνετε μόνοι σας. Η συμβουλή μας είναι να επιλέξετε τη δεύτερη μέθοδο ώστε να μειώσετε το κόστος αλλά και να αποκτήσετε ταυτόχρονα εξοικείωση με τη διαχείριση του καταστήματός σας.
 • Λίστα με πιθανές πηγές και εξωτερικοί σύνδεσμοι που θα χρησιμοποιηθούν στο κατάστημά σας. Για παράδειγμα οι κατασκευαστές των προϊόντων που θα φιλοξενεί το κατάστημά σας εφόσον θέλετε να εμφανίζονται ή διάφορα εξωτερικά links για τα κοινωνικά σας δίκτυα.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Εάν όλα έχουν αισίως προγραμματιστεί και αποφασίσατε να προχωρήσετε στην επένδυσή σας, ίσως είναι χρήσιμες για εσάς κάποιες από τις ακόλουθες συμβουλές. Μπορούν βεβαίως να προστεθούν πολύ περισσότερα σχόλια, αλλά επί του παρόντος μένουμε στα βασικά και σημαντικά ζητήματα που θα πρωτο-απασχολήσουν έναν ιδιοκτήτη ηλεκτρονικού καταστήματος:

 • Ξεκινήστε (εάν δεν το έχετε ήδη κάνει) την εγγραφή σας σε όσο περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε από τώρα, χωρίς να περιμένετε πρώτα να ξεκινήσει η λειτουργία του καταστήματός σας. Ένα ήδη υπάρχον κοινό φίλων της επιχείρησής σας θα δώσει μία χρήσιμη αρχική ώθηση στο νέο σας κατάστημα.
 • Όπως οποιαδήποτε επιχείρηση, έτσι και το κατάστημά σας απαιτεί να ξοδέψετε χρόνο και χρήματα σε αυτό. Η αντίληψη ότι το το ηλεκτρονικό κατάστημα "κοστίζει φθηνά" δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μία δευτερεύουσα επένδυση. Ξοδέψτε για το κατάστημά σας όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε, ειδικά τον πρώτο καιρό.
 • Για να ψωνίζει κάποιος από το κατάστημά σας, θα πρέπει πρώτα να σας εμπιστευτεί. Δώστε στο κοινό όσο περισσότερες και αληθείς πληροφορίες μπορείτε για τον εαυτό σας, τα προϊόντα σας και την επιχείρησή σας.
 • Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο το ψηφιακό μάρκετινγκ. Οι αυτοματισμοί ηλεκτρονικής επικοινωνίας, εγγραφή σε newsletters, χρήση στοιχείων CTA και ψηφιακή διαφήμιση κτλ είναι μερικές οικονομικές και αποτελεσματικές μέθοδοι προώθησης του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο καλής ποιότητας φωτογραφίες για τα προϊόντα σας. Θολές φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης, τραβηγμένες με κακό φωτισμό ή από το κινητό τηλέφωνο, το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να δώσουν ένα αντι-επαγγελματικό ύφος στην σελίδα σας. Αποφύγετε το με κάθε τρόπο και προτιμήστε να μην "ανεβάστε" το προϊόν αυτό μέχρι να εξασφαλίσετε καλής ποιότητας media. Η χρήση επαγγελματία φωτογράφου μπορεί να ακούγεται υπερβολική, αλλά είναι οπωσδήποτε ωφέλιμη και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη.
 • Η κίνηση και ειδικότερα το βίντεο μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών και προσθέτει κύρος στην σελίδας σας. Αρκεί βεβαίως τα αρχεία βίντεο που θα χρησιμοποιήσετε να είναι επαγγελματικής ποιότητας. Ερευνήστε την πιθανότητα το κατάστημά σας να μπορεί να ενσωματώνει αρχεία βίντεο - είτε της επιχείρησης σας, είτε των προϊόντων σας.

 


 

Για τον κατασκευαστή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει το προαπαιτούμενο υλικό στα χέρια του ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει το χρόνο του αναλόγως, ενώ ταυτόχρονα θα μπορείτε κι εσείς να οριοθετήσετε τις υποχρεώσεις σας έναντι του προγραμματιστή. Μη ξεχνάτε ότι εσείς είστε ο ιδιοκτήτης και γνώστης του αντικειμένου σας και ο κατασκευαστής απλώς εκτελεί τις οδηγίες σας. Προϋπόθεση για να γίνει ένα επιτυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι να υπάρχει η δική σας συμμετοχή και η έγκαιρη επέμβασή σας στο έργο του κατασκευαστή, ενώ η θέση του κατασκευαστή απέναντί σας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από χρονική συνέπεια και συμβουλευτική υποστήριξη εφόσον ο ίδιος διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία. 

 

Η ΑΞΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - 4.3 out of 5 based on 24 votes

Στο διαδίκτυο, η πραγματική αξία της Ανάλυσης των αποτελεσμάτων της διαφήμισής μας αποκτά μία ξεχωριστή και πολύ σημαντική διάσταση. Αυτό ισχύει για πολλούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων έχει να κάνει με την απόδοση της επένδυσής μας σε σχέση με το κόστος της. Είναι πράγματι αξιοσημείωτες η δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουμε πλέον στα χέρια μας. Ένα από τα εργαλεία αυτά που ονομάζεται Ανάλυση θα εξετάσουμε σήμερα.

Για ποιό λόγο θα πρέπει ίσως να επανεξετάσει κάποιος την οπτική του σχετικά με τα παραδοσιακά μέσα? Ένα απλό συγκριτικό παράδειγμα θα μας δείξει τις διαφορές αυτές. Η "παραδοσιακή" διαφήμιση χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Τηλεοπτική, ραδιοφωνική και έντυπη. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις τα κόστη είναι υψηλά, αλλά δεν είναι ο σκοπός μας να εξετάσουμε το κόστος αλλά την απόδοση. Ποιά μπορεί όμως να είναι η απόδοση, εάν δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα μας?

Η διαδικασία που ακολουθείται στην παραδοσιακή διαφήμιση μπορεί να χαρακτηριστεί από απλή έως... απλοϊκή:

 • Σχεδιάζουμε το διαφημιστικό μας (Σποτ, ηχητικό ή έντυπο) ανάλογα με την περίπτωση.
 • Πληρώνουμε το κόστος ή συμφωνούμε το διακανονισμό μας.
 • Δίνουμε εντολή έναρξης τη διαφήμισή μας
 • Σταυρώνουμε τα χέρια και περιμένουμε τους πελάτες μας..

Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε, πέραν της προσεγμένης επιλογής της σχεδίασης και της επιλογής του μέσου. Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε σε τι ποσοστό η διαφήμισή μας είχε απήχηση, ούτε εάν η επιτυχία/αποτυχία μας θα έχει σχέση με το σχεδιασμό, το μέσο που επιλέξαμε ή ακόμη και κάποια τοπική συγκυρία. Η λογική "πληρώνω και περιμένω" ανταποκρίνεται πραγματικά στα δεδομένα μίας σύγχρονης επιχείρησης?

Θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι ποσοστό είδε τη διαφήμισή μας και σε τι ποσοστό υπήρχε ανταπόκριση. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν γνωρίζαμε σε ποιά περιοχή είχε η διαφήμισή μας τη μεγαλύτερη απήχηση, ή σε ποιά ηλικιακή ομάδα. Εάν είχαμε τέτοια δεδομένα στα χέρια μας, θα μπορούσαμε να Αναλύσουμε το αποτέλεσμα και να εστιάσουμε στα πιθανά σφάλματά μας ή στα σημεία κλειδιά που ωφέλησαν τη διαφήμισή μας.

Τι προσφέρει λοιπόν η ανάλυση και για ποιό λόγο είναι μοναδική και αξιοποιήσιμη? Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ακόμη περισσότερα. Δείτε το ακόλουθο παράδειγμα:

Google-adwords-report

 

 

Συνοπτικά, μπορούμε να δούμε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα της διαφήμισής μας, καθώς και το κόστος ανά περίπτωση. Έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιές από τις σελίδες μας έχουν απήχηση και ποιές όχι, σε τι κοινό και σε ποιό χρόνο υπήρξε ανταπόκριση και πολλές άλλες πληροφορίες. Το σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η Ανάλυση. Διότι πλέον έχουμε στα χέρια μας όλα τα χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ασφαλώς τι δεν πάει καλά και να το βελτιώσουμε, ή ποιά χαρακτηριστικά μας ξεχώρισαν ώστε να τα εκμεταλλευτούμε. 

Η Ανάλυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, διότι τα αποτελέσματά μας εμφανίζονται καθημερινά και έτσι δεν μεσολαβεί χαμένος χρόνος ούτε φυσικά είμαστε υποχρεωμένοι να "κλαίμε τα χαμένα μας χρήματα" στην περίπτωση που κάτι δεν πήγε καλά είτε λόγω του σχεδιασμού είτε εξ' αιτίας εξωτερικών παραγόντων. Απλώς κάνουμε "παύση" της διαφημιστικής μας καμπάνιας, αναθεωρούμε τα πιθανά σφάλματά μας και επανερχόμαστε!

Τέλος, ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η πληρωμή, η οποία πραγματοποιείται σταδιακά και μόνο όταν έχουμε επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας. Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο διαφήμισης όπου οι υπηρεσίες θα πρέπει να πληρωθούν είτε η διαφήμισή μας έχει αποτέλεσμα είτε όχι, στο διαδίκτυο έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε μόνο για τα λεγόμενα "clicks" που δέχεται η διαφήμισή μας.

Σε νέο άρθρο μας θα επανέλθουμε πιό αναλυτικά στο ζήτημα της διαφήμισης και συγκεκριμένα για την υπηρεσία Adwords της Google. Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παρόν άρθρο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δημοσίευμα 4 Αυγούστου 2016:

"Οι ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) δεν επενδύουν στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες παρ’ ότι αναγνωρίζουν τη συμβολή τους στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους αποκαλύπτει έρευνα της Microsoft σε δείγμα 300 ΜμΕ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016.Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 56% των ΜμΕ στην Ελλάδα διατηρεί ιστοσελίδα με λιγότερες από μία στις 2 να είναι ενεργές στα κοινωνικά δίκτυα.

Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που η διαδικτυακή τους παρουσία έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των χρηστών κινητών τηλεφώνων (17%), ενώ μόνο μία στις έξι (16%) διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα. Τα δεδομένα μεταβάλλονται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, με το 77% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (50 έως 250 εργαζομένων) να έχει παρουσία στο Διαδίκτυο, ενώ στις πολύς μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζομένων) αυτό έχει καταστεί εφικτό για μόνον τέσσερις στις 10.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι υφιστάμενες υποδομές, καθώς οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Microsoft και το ΟΠΑ αναγνωρίζουν τα οφέλη των νέων τεχνολογιών, αλλά δεν διαθέτουν τους απαραιτήτους πόρους για να τις υιοθετήσουν."

Πηγή: http://glurl.co/m6I


Η i-Pins είναι εδώ για να σας αποδείξει ότι η Ανάπτυξη δεν είναι μακρυά όταν αποφασίζετε να επενδύσετε στο ψηφιακό marketing. Έτσι, σας προσφέρουμε όλο το πακέτο υπηρεσιών με ΔΩΡΕΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και χρέωση σε μηνιαία βάση για όλες τις υπηρεσίες στο σύνολό τους, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πλήρη κατασκευή και διαχείριση της δικτυακής σας παρουσίας. 

Το πακέτο περιλαμβάνει οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς σας, και προκύπτει μετά από προσωπική συζήτηση, έλεγχο και εκτίμηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας σε σχέση με την κατάσταση της αγοράς, του ανταγωνισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να απαιτείται η δική σας εμπλοκή παρά μόνο για την παροχή του απαραίτητου υλικού προχωρούμε στην κατασκευή του δικτυακού προφίλ της επιχείρισής σας, το οποίο και διαχειριζόμαστε τουλάχστον για το πρώτο έτος, οπότε και αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά για τη διαφήμισή σας, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι απαραίτητο να απασχολείστε εσείς ή το προσωπικό σας με δραστηριότητες στις οποίες δεν είστε εξοικειωμένοι ή δεν διαθέτετε τον απαραίτητο χρόνο. Ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών μας είναι διαθέσιμο και μπορούν να συμπεριληφθούν κατ' επιλογή σε ένα πακέτο το οποίο θα προσαρμοστεί στις ανάγκες σας, για το οποίο θα καλείστε να συμμετέχετε με μηνιαία συνδρομή και όχι ως εφάπαξ καταβολή. Επικοινωνήστε μαζί μας για το σχεδιασμό και την δωρεάν κοστολόγηση του δικτυακού πακέτου σας.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ipinsnet/public_html/templates/blueprint/html/com_k2/default/user.php on line 270